Ännu en tanzanisk tidning stoppas

Publicerad 5 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ännu en tanzanisk tidning stoppas under den relativt nytillträdda presidenten Samia Suluhu Hassans styre. Arkivbild.
Ännu en tanzanisk tidning stoppas under den relativt nytillträdda presidenten Samia Suluhu Hassans styre. Arkivbild.Foto: AP/TT

Tanzanias regering stoppar ännu en tidning, i ett led av åtgärder som syftar till att tysta misshagliga röster i landet.

Veckotidningen Raia Mwema får verksamhetsförbud i 30 dagar, vilket regeringens talesperson förklarar med att den återkommande publicerat "falsk information och avsiktlig uppvigling".

I augusti utfärdade regeringen ett likadant förbud för tidningen Uhuru – som ägs av det styrande maktpartiet Revolutionära statspartiet (CCM) – då det i den stått att läsa att president Samia Suluhu Hassan inte har för avsikt att ställa upp i nästa val.

Hassan svor presidenteden i mars, sedan hennes hårdföre föregångare John Magufuli avlidit, med utfästelser om en mer demokratisk utveckling. Men under månaderna som gått har mängder av oppositionella gripits och ställts inför ifrågasatta brottsanklagelser, däribland ledaren för landets största oppositionsparti som anklagats för terrorism.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.