Annons

Antalet asylansökningar i EU ökar

EU • Publicerad 5 september 2023
Migranter i Edirne vid den turk-grekiska gränsen. Arkivbild.
Migranter i Edirne vid den turk-grekiska gränsen. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Antalet asylansökningar i Europa ökade med 28 procent under första halvan av året jämfört med motsvarande period i fjol. Det visar officiella siffror från EU:s asylbyrå (EUAA).

Från början av januari till slutet av juni i år inkom 519 000 asylansökningar i EU:s 27 medlemsstater, samt Schweiz och Norge, enligt statistiken.

Annons

Det innebär att EU totalt sett kan få ta emot mer än en miljon ansökningar om asyl i år, vilket är det största antalet sedan 2015-2016 då kriget i Syrien ledde till en stor tillströmning av flyktingar.

Syrier och afghaner stod tillsammans för nära en fjärdedel av asylansökningarna under årets första halvår. Därefter kom de flesta asylsökande från Venezuela, Turkiet, Colombia, Bangladesh och Pakistan.

Totalt sett fick 41 procent av de sökande antingen flyktingstatus eller annan form av skydd som gjorde att de kunde stanna i Europa. Tyskland, som tog emot flest flyktingar från Syrien 2015-2016, är fortsatt det EU-land som mottar flest asylansökningar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons