Antikroppar mot covid kvar i minst åtta månader

Antikroppar mot covid-19 finns förmodligen kvar i kroppen i minst åtta månader, det visar en ny amerikansk studie, rapporterar Vetenskapsradion.
Publicerad 11 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Resultaten från en amerikans studie visar att antikroppar finns kvar minst åtta månader efter insjuknande i covid-19. Arkivbild.
Resultaten från en amerikans studie visar att antikroppar finns kvar minst åtta månader efter insjuknande i covid-19. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Över 180 personer som tillfrisknat från covid-19 har följts i studien som publicerades i tidskriften Science. Forskare har analyserat både antikroppar, B-celler och två olika typer av T-celler. B-celler tillverkar antikroppar och T-celler letar upp och dödar infekterade celler.

– På så vis får man en bild av den totala immuniteten, och det är väldigt spännande, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och forskare vid Danderyds sjukhus, till Vetenskapsradion.

Hos de omkring 40 individer som man följde längst såg man att antikroppar och immunceller fanns kvar efter åtta månader.

Enligt Charlotte Thålin som själv forskar på immunitet efter covid-19 talar datan för att man troligen har immunitet mot covid-19 i minst åtta månader, men hon säger samtidigt att man inte ska dra allt för stora slutsatser av studien, eftersom den studerade gruppen är relativt liten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.