Apotek får nya ägare

Nyheter Samtliga apotek som ingått i den planerade försäljningen är sålda.
Publicerad 9 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Det blir nya ägare till gamla apotek. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv
Det blir nya ägare till gamla apotek. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv

Samtliga apotek som ingått i den planerade försäljningen är sålda. Det totala försäljningspriset uppgår till 5,9 miljarder kronor. För utom Kronans Droghandel är övriga köpare Apotek Hjärtat, som ägs av riskkapitalbolaget Altor. En annan köpare är Medstop Holding som ägs av Segulah, också det ett riskkapitalbolag. Den fjärde köparen är Vårdapoteket Norden, ägt av bland andra Investor. Apotek Hjärtat blir den största aktören med 208 apotek och en omsättning på 7,1 miljarder kronor och 1 500 anställda.

- Vi kan i dag presentera köparna till åtta apotekskluster, sade Birgitta Böhlin, ordförande i Apoteket Omstrukturering AB (OAB), som inrättats för att leda och övervaka omstruktureringen av Apoteket på en presskonferens. – Målet med apoteksreformen är bland annat att trygga en säker läkemedelsförsörjning till låga läkemedelskostnader, sade Böhlin som passade på att tacka personalen för ett fantastiskt jobb under den bitvis tunga processen. – Apoteket haft ett monopol på 40 år därför har vi också tittat på hur liknande processer skötts utomlands, sade Eva-Britt Gustafsson, vd på OAB, när hon berättade om den process som föregått försäljningarna.

– Bara sju av de anställda tackade nej till att följa med till en ny arbetsgivare, sade Gustafsson. Affärerna har föregåtts av en lång process och den slutliga budgivningen skedde i slutet av oktober. Affärerna är villkorade av godkännande från Läkemedelsverket och konkurrensmyndigheterna. – Den totala köpeskillingen uppgår till 5,9 miljarder kronor, säger Gustafsson. Försäljningssumman var över förväntan, enligt Birgitta Böhlin. – Men detta bildas en marknad bestående av de fyra köparna, Apoteket AB och småföretagargruppen samt nystartade aktörer. Förutsättningar finns för en god marknadsstruktur med flera aktörer med varierande inriktning och geografisk spridning, sade Gustafsson, som därmed önskade de nya aktörerna välkomna. När de nya aktörerna tar över är ännu oklart.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.