Annons

Apple väntas vika sig – byter uttag på nya Iphone

Apple väntas rätta in sig i ledet och inför usb-c redan i nästa generations Iphonemodeller, i linje med kommande EU-regler.
– Jag kan inte se att det finns några nackdelar, säger Chalmersdocenten Maria Ljunggren.
Tech • Publicerad 9 september 2023
Apple väntas släppa taget om lightninguttaget.
Apple väntas släppa taget om lightninguttaget.Foto: Annika Byrde/AP/TT
Bilden visar kontakter av modellerna usb typ A och C samt Apples Lightningkontakt.
Bilden visar kontakter av modellerna usb typ A och C samt Apples Lightningkontakt.Foto: Anders Humlebo/TT

På tisdagskvällen, svensk tid, väntas Apple visa upp Iphone 15, nästa generation av teknikjättens storsäljande mobiltelefon. De flesta bedömare tror att det rör sig om fyra modeller som har en sak gemensam:

"Den nya Iphone 15-generationen väntas komma med usb-c-laddning", skriver smarttelefonanalytikern Chiew Le Xuan vid Canalys, i ett mejl till TT.

Annons

Därmed slopar Apple lightninguttaget, som funnits i Iphones sedan 2012.

Orsaken till skiftet är EU-regler, som innebär att usb-c blir laddstandard för en lång rad elektroniska prylar från slutet av nästa år.

Målet är att minska elskräpet då en och samma laddare kan användas för alla mobiler, surfplattor och kameror.

Mycket skräp

Enligt EU står slängda och oanvända laddare för 11 000 ton elavfall årligen i unionen, och de kostar konsumenterna en kvarts miljard euro.

– Standardisering hjälper för att hålla nere materialförbrukning, man behöver inte ha så många olika typer av sladdar och laddare. Rent generellt är det att gå i rätt riktning, säger Maria Ljunggren, docent i hållbara materialsystem vid Chalmers.

Apple har protesterat, och hävdat att lagstiftningen hämmar innovation och att det ironiskt nog kortsiktigt leder till mer elskräp, när en miljard sladdar, dockor och andra lightningprylar blir värdelösa.

– Om man kan samla in dem kan man ta tillvara på materialet på ett bra sätt. Sedan är ju mycket av de här produkterna ganska kortlivade ändå, säger Maria Ljunggren.

Förlorar miljarder

Apple tjänar enligt beräkningar årligen miljarder dollar på försäljningen av de egna sladdarna, liksom försäljningen av certifikat till andra producenter.

Teoretiskt sett skulle Apple begränsa bytet till en separat europeisk variant av Iphone, men det tror inte Chiew Le Xuan, med hänvisning till bland annat logistiska problem.

Faktum är att usb-c börjat springa ifrån lightningkabeln teknikmässigt, med snabbare överföringshastighet och laddmöjligheter. Apple är egentligen ingen motståndare till sladden. 2016 satte företaget in en sådan port i datorn Macbook Pro, och sedan 2018 finns den även i Ipad Pro.

Fakta: Usb-c

Usb, Universal serial bus, är en standardisering som teknikjättar som Apple, HP, Intel och Microsoft ligger bakom, genom samarbetsföretaget USB-IF.

Usb-c såg världens ljus 2014, med målet att ersätta alla tidigare usb-varianter. Den nya "superkabeln", och tillhörande port, fick snabbt stort genomslag bland producenter. Kontakten är utrustad med 24 pin och kan i en och samma kabel både leverera stora mängder data och ström, och dessutom sättas in åt vilket håll som helst.

Usb-c finns i dag i allt från datorer till mobiltelefoner, externa hårddiskar och handkontroller. Från slutet av 2024 blir usb-c enligt lag den gemensamma laddningsstandarden för nya små elektroniska prylar i EU, och drygt ett år senare även för datorer.

Även om själva kontakten är universell, så finns en rad olika standarder som möjliggör olika överföringshastigheter. Den senaste, usb4 kan leverera 80 Gbps (eller till och med 120 Gbps i ena riktningen, och 40 i andra).

Källor: Usb-if, Computerworld, pcmag, Microchip Technology

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons