Annons

Apstudie: Människans ordningssinne är unikt

Vetenskap • Publicerad 8 september 2023
Människoapor som schimpanser har inte samma förmåga som människor för ordning, visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Arkivbild.
Människoapor som schimpanser har inte samma förmåga som människor för ordning, visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

Ordning och reda är ingenting för apor. Nu visar en färsk svensk studie att ett gott ordningssinne troligen är unikt för människan.

Etologer vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet har tillsammans med amerikanska forskare gjort minnesexperiment med dvärgschimpanser, som är en nära släkting till oss.

Annons

"Studien bidrar med ännu en pusselbit till frågan om hur människans och andra djurs mentala förmågor skiljer sig åt, och varför det bara är människan som talar språk, planerar rymdfärder, och har lärt sig exploatera jorden så effektivt att hon nu utgör ett allvarligt hot mot otaliga andra livsformer", säger Johan Lind, docent i etologi, i ett pressmeddelande.

Resultaten ger enligt forskarna ytterligare stöd för teorin att det under människans förhistoria uppstod en förmåga att känna igen och lagra sekvenser, och att det är en nödvändig mekanism för exempelvis språk och planering.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons