Annons

Argentinas president pudlar efter klavertramp

Argentinas president Alberto Fernández ber om ursäkt efter att ha kritiserats för ett uttalande om varifrån grannländernas befolkning härstammar.
Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Argentinas president Alberto Fernández under presskonferensen med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Argentinas president Alberto Fernández under presskonferensen med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

– Jag är européist. Jag tror på Europa, sade Fernández under en presskonferens tillsammans med den spanske premiärminister Pedro Sánchez på besök i Buenos Aires.

– Mexikanerna kom från indianer, brasilianerna från djungeln, men vi argentinare kom från båtar. Och det var båtar därifrån, från Europa, och det är så vi har byggt vårt samhälle, fortsatte han.

Annons

Reaktionerna lät sig inte vänta och sociala medier översvämmades med syrliga kommentarer.

"Jag förstår nu bättre varför nazistiska krigsförbrytare gömde sig i Argentina efter andra världskriget", skriver den brasilianska senatorn Ciro Nogueira på Twitter.

Och Brasiliens president Jair Bolsonaro svarade genom att lägga upp en bild av sig själv på Twitter. På bilden är han omgiven av människor ur ursprungsbefolkningen och han bär en traditionell huvudbonad, i bildtexten står ett enda ord – "DJUNGELN!".

Så efter bara ett par timmar bad Fernández om ursäkt och säger att han inte menade att förolämpa någon. Han menar att frasen är hämtad från en sång av den argentinske musikern Lito Nebbia.

"Under första hälften av 1900-talet tog vi emot mer än fem miljoner invandrare som bodde tillsammans med våra urinvånare. Vi är stolta över vår mångfald", skriver han på Twitter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons