Annons

Åsknedslag kan ha orsakat dödlig gasolycka

Männen dog när de skulle rengöra en tank på sin arbetsplats i Ängelholm.
Nu när företaget Omni Polymers utredning av dödsolyckan är klar står det klart att ett åsknedslag bidrog till att slå ut styrenheten för reningssystemet, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Olyckor • Publicerad 5 september 2023
Omni Polymers anläggning i Ängelholm efter olyckan i somras. Arkivbild.
Omni Polymers anläggning i Ängelholm efter olyckan i somras. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Den 20 juni kollapsade två män i 40-årsåldern i en tank och senare under dagen meddelade polisen att båda avlidit av sina skador.

Olyckan skedde i samband med rengöring av tanken där det hade bildats svavelväte i hög koncentration.

Annons

Kort tid före dödsolyckan hittades sju brister vid en inspektion gjord av Arbetsmiljöverket. Nu har företagets utredning av dödsolyckan blivit klar.

Till sin hjälp har företaget använt tillgänglig dokumentation, muntlig information från medarbetare och chefer på företaget. Utredningen slår fast att den direkta dödsorsaken var att männen andades in svavelväte, samt att det saknades ventilation i tanken. Ett åsknedslag hade även slagit ut en styrenhet vilket gjorde att vattnet i tanken inte cirkulerat som det skulle, skriver tidningen.

Verksamheten på företaget står nu stilla i väntan på att vattenreningsanläggningen byts ut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons