Assange blev pappa på ambassaden

Julian Assange har fått två söner under åren han satt instängd på Ecuadors ambassad i London. Det uppger hans partner, advokaten Stella Morris, i en video som publicerats av Wikileaks.
Publicerad 12 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Julian Assange på Ecuadors ambassad i Storbritannien 2017.
Julian Assange på Ecuadors ambassad i Storbritannien 2017.Foto: Frank Augstein/AP/TT

– Jag hade varit på ambassaden nästan varje dag och lärt känna Julian väldigt bra. Och 2015 blev vi ett par, säger Stella Morris i videon.

Morris är enligt en intervju i Daily Mail bosatt och verksam i Storbritannien sedan 20 år, men född i Sydafrika och svensk medborgare. I videon berättar Morris att hon först träffade Assange 2011, då Wikileaks hade efterlyst hjälp med att bestrida de sexualbrottsanklagelser som riktats mot honom från det svenska rättsväsendet. Till följd av sina språkkunskaper blev hon en central medlem i hans juridiska team.

– Precis som mina språkkunskaper i svenska hade varit relevanta för det svenska målet blev det faktum att jag talar flytande spanska viktigt för den politiska asylprocessen, säger Morris.

Medvetet beslut

Morris och Assanges gemensamma barn är i dag ett, respektive två år gamla. Morris blev havande medan Wikileaksgrundaren bodde på Ecuadors ambassad i London, som han inte kunde lämna utan att bli gripen av brittisk polis.

– Att bilda familj var ett medvetet beslut, för att liksom riva murarna runt honom och föreställa sig ett liv utanför det fängelset. Många skulle säkert tycka att det är helt galet att bilda familj under de omständigheterna, men för oss var det ett vettigt beslut, säger Morris.

Hon beskriver parets bägge söner som "väldigt lyckliga barn" men medger att det är en utmaning att förklara pappans situation. …

– De har bara träffat honom i fängelse och jag kämpar med hur jag ska förklara det, varför han är där. Samtidigt vill man att de ska ha en positiv känsla kring besöken så det blir lite av en charad.

"Ett verkligt dilemma"

Enligt Morris har paret inte offentliggjort sitt förhållande av rädsla för att det skulle brukas som ammunition mot Assange.

– Allting kan användas mot honom, och har använts mot honom, så det var ett verkligt dilemma att ha en relation under de här omständigheterna. Det innebär att du försöker isolera det och skydda det så hårt du kan.

Brittisk polis grep Assange för ett år sedan, efter att han tillbringat nästan sju år på Ecuadors ambassad, dit han tog sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige där han tidigare misstänktes för flera sexualbrott. Samtliga dessa misstankar har preskriberats eller lagts ner.

Han sitter nu frihetsberövad medan en amerikansk utlämningsbegäran prövas. USA anklagar Assange för bland annat brott mot landets spionerilagar och riskerar årtionden i fängelse vid fällande dom.

Fruktar smittspriding

Att Morris nu väljer att berätta handlar om oro för Assanges hälsa. Morris uppmanar den brittiska regeringen att försätta Assange på fri fot på grund av risken för spridning av coronavirus i Belmarshfängelset, där en intagen avlidit i covid-19.

– Det är delvis därför jag känner att jag måste göra det här nu. Jag känner att Julians liv kan vara på väg att ta slut.

Enligt Daily Mail finns ytterligare ett skäl. Tidningen fick kännedom om Assanges faderskap genom inlagor som Wikileaks förra veckan lämnade in till rätten i London. Där anförs Assanges rätt till familjeliv med Morris och de bägge sönerna, som uppges vara brittiska medborgare, som ytterligare ett argument för att inte bevilja utlämningen.

Fakta: Julian Assange

Fakta: Julian Assange

Född 1971 i Townsville, Australien.

Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, och bröt sig bland annat in i datasystemen hos amerikanska Pentagon och Nasa.

Var 2006 med och grundade Wikileaks. Organisationens syfte var att publicera läckt material från visselblåsare.

Wikileaks nådde den breda allmänheten 2010 med publiceringen av en video från en amerikansk helikopterattack i Irak. Ett dussintal civila dödades i attacken, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters.

Samma år publicerade Wikileaks också tiotusentals dokument om USA:s krig i Afghanistan och Irak, som bland annat visade att barn dödats i amerikanska insatser.

2016 publicerade Wikileaks e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj. Enligt den amerikanska Muellerutredningen låg hackare med kopplingar till ryska underrättelsetjänster bakom dataintrånget.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.