Annons

Asylsökande familj släpps från avlägsen ö

Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Asylsökande förs till Julön där Australien driver läger för migranter. Bilden är från 2013.
Asylsökande förs till Julön där Australien driver läger för migranter. Bilden är från 2013.Foto: AP/TT

Australien har gått med på att låta en asylsökande familj som tvångshållits på Julön flytta till fastlandet efter att den yngsta dottern flugits till Perth för att få vård för blodförgiftning, rapporterar BBC.

Familjen kommer nu att få bo tillsammans i Perth, på Australiens västkust, under den fortsatta asylprocessen. De kommer dock att hållas under bevakning.

Annons

Deras öde har väckt uppmärksamhet i Australien och satt ljuset på landets hårda migrationspolitik. Familjen flyttades till förvaret på Julön från sitt hem i Biloela i östra Australien 2018 då deras ansökan om uppehållstillstånd avslogs, skriver BBC. Myndigheterna anser inte att de har giltiga asylskäl som tamilska flyktingar från Sri Lanka. Men den pågående domstolsprocessen i fallet har hindrat försök att utvisa dem.

Protester mot behandlingen av familjen har hållits i flera australiska städer de senaste dagarna och många invånare i Biloela har engagerat sig i deras sak.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons