Annons

Attackerad av rånare hemma i lägenheten

Skåne/Kristianstad Det blev långa fängelsestraff för den man och kvinna som trängde sig in i en lägenhet i Kristianstad och rånade och knivskar lägenhetsinnehavaren.
Publicerad 2 juli 2010 • Uppdaterad 25 november 2021

Det blev långa fängelsestraff för den man och kvinna som trängde sig in i en lägenhet i Kristianstad och rånade och knivskar lägenhetsinnehavaren.

Den 32-årige mannen och 33-åriga kvinnan, hemmahörande i Åhus och Lövestad, dömdes på fredagen till fyra år och sex månaders fängelse respektive fyra års fängelse för grovt rån och narkotikabrott. En 24-årig man från Malmö dömdes till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för medhjälp till rån och narkotikabrott. De ska även betala 53 000 kronor i skadestånd till målsäganden, en man i 30-årsåldern. Det var på kvällen den 13 april som männen och kvinnan ringde på porten och bad att få komma in i lägenheten. Innehavaren tog hissen ner och öppnade. Då tog 32-åringen fram en kofot och slog honom i ansiktet. Därefter tog sig den andre mannen och kvinnan också in i hissen. På väg upp till lägenheten knivskars målsäganden flera gånger, och misshandlades också med knivskaftet. Väl på plats i bostaden skar 32-åringen honom över handleden. Det började blöda kraftigt, och målsäganden uppmanades att hämta en handduk för att stoppa blodflödet.

Annons

Kort därpå högg 32-åringen honom i armen och i ryggen. Han höll också kniven mot mannens ansikte och hotade döda honom. Målsäganden var skräckslagen men försökte behålla lugnet för att uthärda våldet. Inkräktarna plockade åt sig diverse saker i lägenheten, bland annat kontanter, kläder och medicin.– Jag var säker på att jag skulle dö, och var beredd på att få en kniv i magen, säger målsäganden.

Strax före midnatt lämnade trion platsen. Då hade de tejpat ihop målsägandens handleder och lämnat honom blödande i lägenheten. Mannen lyckades bända upp tejpen, och fick hjälp att ta sig till sjukhuset.Gärningsmännen var påverkade av narkotika den aktuella dagen och kvällen. De har bara vaga minnesbilder av händelsen, och förnekar brott, och säger att de överhuvudtaget inte befunnit sig i lägenheten. Tingsrätten litar dock på målsägandens uppgifter. De skador han uppvisade på sjukhuset stämmer väl överens med berättelsen, enligt tingsrätten. Telefontrafiken visar också att de tilltalade hade kontakt med varandra tidigare på dagen. Det fanns dessutom stöldgods från lägenheten i deras bil. Tingsrätten anser att det är klarlagt att 33-åringen och 32-åringen planerat och genomfört rånet i samförstånd. Brottet beskrivs som synnerligen rått.

24-åringen var passiv i lägenheten, men enligt tingsrätten lurade han ner lägenhetsinnehavaren – som han är ytligt bekant med – till porten genom att ringa till honom en stund innan rånet.– Han har varit likgiltig inför förverkligandet av rånet, konstaterar tingsrätten.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons