Australien: "Problem" med snabba vaccineringar

Storbritannien tar "onödiga risker" med sitt snabba vaccinationsprogram mot covid-19. Det signalerar Australiens premiärminister Scott Morrison, som säger att eftersom hans land inte är i samma akuta läge är brådskan inte så stor där.
Publicerad 5 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Shoppare iförda ansiktsmasker i ett köpcenter i Sydney häromdagen.
Shoppare iförda ansiktsmasker i ett köpcenter i Sydney häromdagen.Foto: Mark Baker/AP/TT

– Australien är inte i en nödsituation, som Storbritannien. Så vi behöver inte ta genvägar. Vi behöver inte ta onödiga risker, säger högerledaren till radiostationen 3AW.

Morrison poängterar att de klartecken för nya vaccin som givits i Storbritannien är i form av nödgodkännanden, och hävdar att "de har haft en hel del problem".

– Vi lär oss mycket av en del av de frågor som dyker upp, särskilt förvirringen om doser, distributionen och hur vaccinen ges, säger han.

Även tidigare har Australiens regering signalerat att man vill avvakta de rön som massvaccineringar i bland annat Europa och USA ger innan preparaten börjar användas i Australien.

Australien har haft i stort sett stängda gränser sedan i mars förra året, och lyckats hålla nere smittan jämfört med många andra delar av världen. Antalet covid-dödsfall per miljon invånare är 36. Motsvarande siffror i Storbritannien och Sverige är cirka 1 120 respektive 850.

Henrik Samuelsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.