Australien stänger sina gränser

Australien inför inreseförbud för resenärer från hela världen, rapporterar ABC News , och landets premiärminister Scott Morrison uppmanar alla australier att inte resa utomlands.
Nya regler för sammankomster införs och Morrison säger att australier kommer att påverkas av coronaåtgärderna i månader framöver.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.Foto: Peter Parks/AP/TT

– Åk inte utomlands. Den största risken som vi har haft och det största antalet fall som vi har haft har kommit från australier som återvänt från utlandet, säger Morrison under en presskonferens.

I landets uppdaterade åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset ingår även förbud mot "icke nödvändiga" sammankomster inomhus med över 100 deltagare. Utomhus uppmanas australierna fortfarande att undvika sammankomster med fler än 500 personer. Däremot håller landets skolor fortsatt öppet och det finns inte några planer på någon mer omfattande nedstängning av samhället. Däremot säger Morrison att australierna kan komma att påverkas av de nya omständigheterna i omkring sex månader.

– Social distansering är verkligen viktigt för att förhindra att det här viruset sprids i samhället de kommande månaderna. Men för att vara tydlig – en kortvarig nedstängning av samhället i två till fyra veckor rekommenderas inte av någon av våra experter, säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet, som medverkade vid presskonferensen.

– Som premiärministern sade, så kan det handla om att vi måste interagera på de här nya sätten i sex månader eller mer. Därför måste våra åtgärder vara hållbara, fortsätter Murphy.

Omkring 500 personer har hittills smittats i Australien och sex har avlidit.

Emma Gyllestad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.