Australisk toppolitiker utreds och avgår

Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Gladys Berejiklian meddelade sin avgång vid en presskonferens under fredagen.
Gladys Berejiklian meddelade sin avgång vid en presskonferens under fredagen.Foto: Bianca De Marchi/AP/TT

Premiärministern i den australiska delstaten New South Wales, Gladys Berejiklian, avgår sedan det framkommit att hon utreds av en granskningskommission.

Berejiklian har varit ansiktet utåt under pandemin och så gott som dagligen medverkat i medierna med rapporter om antalet smittade, dödade och restriktioner. Avgångsbeskedet innebär att landets största delstat står utan ledare i ett läge där mångmiljonstaden Sydney väntas öppna igen efter månader av hård lockdown.

Granskningen handlar om en intressekonflikt mellan Gladys Berejiklians politiska uppdrag och privata intressen, mellan åren 2012 och 2018. Det har framkommit att Berejiklian den tiden haft en relation med en lokal parlamentsledamot och det finns misstankar om att hon gynnat organisationer i hans valkrets ekonomiskt samt underlåtit att rapportera, alternativt främjat, korrupt agerande av honom.

Gladys Berejiklian tillbakavisar alla anklagelser.

– Jag hävdar med bestämdhet att jag alltid agerat med högst möjliga integritet, säger hon vid en presskonferens.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.