Azerbajdzjan och Iran ska enas genom dialog

Grannländerna Azerbajdzjan och Iran har kommit överens om att reparera de kantstötta relationerna med dialog.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Bild från armén som ska visa höstens militärövningar nära Azerbajdzjans gräns.
Bild från armén som ska visa höstens militärövningar nära Azerbajdzjans gräns.Foto: Irans armé via AP/TT

I september började Iran hålla militärövningar nära gränsen till Azerbajdzjan efter att ha anklagat landet för att tillåta militär närvaro från ärkefienden Israel. Övningarna togs inte väl emot av Azerbajdzjan, som nekat till anklagelserna.

Israel säljer vapen till Azerbajdzjan, som i förra året gick segrande ur ett sex veckor långt krig med Armenien gällande kontroll över omstridda regionen Nagorno-Karabakh. I samband med stridigheterna tog Azerbajdzjan makt över den del av Azerbajdzjans gräns mot Iran som under flera årtionden kontrollerats av Armenien.

När Azerbajdzjan därefter införde tullavgifter för iranska lastbilar på väg till Armenien ökade spänningarna länderna emellan.

Under onsdagen pratade ländernas utrikesministrar i telefon med varandra och kom fram till att meningsskiljaktigheterna bäst löses via dialog.

Båda parter har kommit överens om att det är "nödvändigt att etablera direkta samtal mellan ländernas regeringsinstanser om transportfrågor", står det i ett uttalande från Azerbajdzjans utrikesdepartement.

Sophie Tanha/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.