Bali tillbakavisar anklagelser: En komplott

Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali tillbakavisar anklagelsen om olämpligt sexuellt beteende mot en flicka i partiets ungdomsförbund.
Moderaterna meddelar att partiet har tagit del av Balis version och att utredningen mot honom fortsätter.
Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hanif Bali tillbakavisar anklagelser om olämpligt sexuellt beteende. Arkivbild.
Hanif Bali tillbakavisar anklagelser om olämpligt sexuellt beteende. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

"Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet", skriver Bali i ett inlägg på Facebook.

Expressen avslöjade i förra veckan att en moderat riksdagsledamot anklagades för olämpligt sexuellt beteende mot en flicka över 15, men under 18 år, som är medlem i Moderata ungdomsförbundet (Muf). Enligt Expressens uppgifter ska Bali ha uppmanat flickan att skicka bilder av sexuell karaktär till honom, något han själv förnekar.

"Jag har på inga sätt bett om några opassande bilder eller gjort något annat olämpligt", skriver Hanif Bali i ett Facebook inlägget.

Bali: Kommer bli rentvådd

Han skriver att flickan kontaktade honom för två år sedan och att de då diskuterade politik. Senare ska hon ha velat ha hjälp med studier och privata angelägenheter.

”När det framkom att personen i fråga ville ha en annan relation borde jag avslutat konversationen direkt. När påstötningarna blev mer explicita gjorde jag det däremot klart att något annat än en vänskapsrelation där jag agerat som mentor inte kunde bli aktuell", skriver han.

Bali säger i en intervju med Expressen att han inte vill "gå in på allt för mycket detaljer" av respekt för flickan, men att han "inte på något sätt bett om sex eller gjort några anspelningar mot henne".

– Det får du fråga henne om men nej jag har inte varit flörtig. När hon började vilja ha mer så sade jag att det inte var aktuellt, säger Bali till tidningen.

Hanif Bali vill inte heller redogöra för sina bevis på att han är oskyldig.

– Det finns bevis men jag vägrar vara och ställas i någon form av mediedomstol med visklekar. Vi har ett rättsväsende som kan hantera de här frågorna och jag har stor tillförsikt för det. Att jag kommer att bli rentvådd, säger Bali till Expressen.

M: Utredningen pågår

Moderatledaren Ulf Kristersson bekräftade i måndags att partiet utreder en riksdagsledamot som är misstänkt för olämpligt sexuellt beteende mot en flicka i partiets ungdomsförbund, men att ledamoten är kvar i tjänst medan utredningen pågår.

Det enda besked som partiet har att lämna på onsdagen är att det har tagit del av Hanif Balis version.

"Vi har tagit del av riksdagsledamotens inlägg, och han har också lämnat sin version direkt till utredningen, som fortfarande pågår”, skriver Moderaternas presschef Niklas Gillström i en kommentar till TT.

Har polisanmälts

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har Hanif Bali polisanmälts under dagen. Mikael Ekman, chef för enheten för särskilda utredningar hos polisen, säger till tidningen att det kommit in en polisanmälan mot en riksdagsledamot.

– Brottet är rubricerat som försök till utnyttjande av barn för sexuell posering – det är vad man i dagligt tal kallar för grooming, säger Mikael Ekman till DN.

Anders Jakobsson, chef på särskilda åklagarkammaren, bekräftar för TT att en anmälan kommit in mot en moderat riksdagsledamot. Han vill inte kommentera mot vem.

– Det är en anmälan från en privatperson som har lämnats in, säger Jakobsson.

TT har sökt Hanif Bali.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.