Annons

Ballong kan rädda livet på skottskadade

Går det att stoppa en livshotande blödning efter en skottskada? Forskare vid Karolinska institutet tittar nu på olika metoder, bland annat en variant med ballong.
Inrikes • Publicerad 11 september 2022
Entrén till Karolinska institutet i Solna. Arkivbild.
Entrén till Karolinska institutet i Solna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– De här svåra blödningarna gör att man kan dö innan man når en kirurgisk vård. Man kan blöda ut ur en svår skada inom ett par minuter och det försöker vi hindra, säger Mattias Günther, gruppledare för forskningsgruppen på Karolinska institutet, till P4 Stockholm.

Forskningen som är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Försvarsmakten och Nato ska ge svar på om hur man kan stoppa svåra blödningar vid skjutvapenvåld. En av metoderna som undersöks är att föra upp en ballong, en sorts kateter, i kroppspulsådern i höjd med bröstkorgen.

Annons

– Det är en ganska svår och dramatisk metod. Men kan visa sig vara livräddande, exempelvis om man har ett avsprängt ben.

Metoden kan dock leda till svåra komplikationer. Men en del av forskningen är att studera det och se hur länge man kan våga ha ballongen uppblåst utan att det blir en fara för livet.

Om metoden visar sig fungera så kommer den främst att användas inom militären – men även inom sjukvården.

– Det är något man kan överväga att ha i ambulanshelikoptrar, när det är svårt att få sjukvård inom rimlig tid, säger Mattias Günther.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons