Barbapapa har flyttat in
Nova är fyra år och går på avdelningen Ekorren. Hon har byggt maracas tillsammans med Barbalala och bjuder på både sång ("Löven faller") och maracasmusik när vi hälsar på.Ester går precis som Nova på Ekorren och hon har sysslat med spännande experiment. Till sin hjälp har hon haft Barbaflink och draken Berta.– Draken är kompis med Barbaflink, säger Ester.Agnes, som går på avdelningen Svalan, har också experimenterat med Barbaflink och Berta.
Julia visar oss en vacker tavla.– Jag har jobbat med barbaskön, berättar Julia och förklarar att hon har plockat löv i skogen och sedan satt ögon på löven så att de har blivit möss.Det färdiga resultatet är den fina lövmösstavlan som vi får kika på.I fredags var det röda barbabarnet på besök och tog med sig förskolebarnen ut på en löprunda. Vem det röda barbabarnet är? Vi frågar barnen.– Barbastark!– Det var Barbastarkloppet. Vi fick choklad och banan och pärondricka och medaljer och priser, berättar Agnes.Hur gick det?– De skorna jag hade på mig var inte riktigt snabba, mina gympadojjor är snabbare, säger Agnes.
Barbastarkloppet och alla andra aktiviteter med barbabarnen ingår i Solhällans satsning på ett Barbapapatema det här läsåret. Genom att utgå från familjen Barbapapa får barnen ingångar till flera olika ämnen.Förskolebarnen delas in i grupper och varje grupp har något barbabarns intresse som huvudämne. Barbazoo-gruppen ägnar sig åt skog och natur, Barbaflink-gruppen gör experiment, Barbalala-gruppen har musik på programmet och så vidare. – Barbabarnens intressen går ju att koppla till läroplanen och det här är ett roligt sätt för barnen, säger förkolläraren Anna Larsson.– Och barnen har verkligen tagit till sig det här, fyller barnskötaren Gunnel Ferm i.
Ni som kan er Barbapapa vet att det förutom Barbapapa och Barbamama finns sju barbabarn: Barbazoo, Barbastark, Barbaskön, Barbaflink, Barbalala, Barbabok och Barbafin.Så vilken är favoriten hos barnen på förskolan i Hjärsås?– Jag tycker om allihop, svarar Ester.