"Bästa resfebern" inför historisk rymdcharter

Nu bär det av på den första fullskaliga "charterresan" ut i rymden. De fyra resenärerna som ska tillbringa tre dygn där uppe har inte ens någon riktig reseledare.
– Om vi har resfeber så är det av bästa sorten, försäkrar 29-åriga Hayley Arceneaux.
Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Rymdresenärerna Chris Sembroski, Sian Proctor, Jared Isaacman och Hayley Arceneaux. Bild tagen under deras utbildning i augusti.
Rymdresenärerna Chris Sembroski, Sian Proctor, Jared Isaacman och Hayley Arceneaux. Bild tagen under deras utbildning i augusti.Foto: John Kraus/handout/AP/TT

Kvartetten ska lyfta från Kennedy Center i Florida strax efter klockan 02 i natt svensk tid.

Skillnaden mot tidigare liknande satsningar på turism i rymden är dels att de ska vara ute så länge och så långt bort, tre dygn 575 kilometer upp, bortom Internationella rymdstationen (ISS). Dels att Dragon-kapseln innehåller idel "civilister", alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Äventyret är beställt och betalt av Jared Isaacman, en 38-åring som blivit miljardär efter att som tonåring ha hoppat av skolan och sedan grundat onlinebetalningsföretaget Shift 4. Upp i världsalltet tar han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och resan har målet att samla in hela 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning.

Speciella finesser

Hur mycket Isaacman har betalat entreprenören Elon Musks företag Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet är projektet ett skyltfönster för Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars, och har deklarerat att människan ska bli en "multiplanetär art".

Kapseln de fyra rymdfararna ska färdas i är samma modell som Space X använder i sin kontrakttrafik för Nasa med astronauter till ISS, Crew Dragon. Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella "turistfinesser". Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och föreviga de bästa fototillfällena.

"Troligen går det inte att få mer rymdkänsla än så här", skrev Musk på Twitter när specialkupolen presenterades.

Stoppar om sig

Det är dock inte någon spatiös svit Space X erbjuder resenärerna, Crew Dragons mått är 4 gånger 8 meter. En spännande del av resan blir att i det trånga utrymmet krypa ner i varsin sovsäck om nätterna, tycker Chris Sembroski på presskonferensen inför uppskjutningen.

– Man får stoppa om sig ordentligt så att vi inte svävar in i varandra, skrattar han.

Och även om trippen alltså är lång jämfört med de "rymdskutt" tidigare liknande projekt inneburit ska kvartetten komma hem till jorden redan till helgen. Då dimper Resilience ned i Mexikanska golfen.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv. Men under den förkortade astronautträning de fyra resenärerna fått ingick även grundläggande kunskaper i att hantera Crew Dragon manuellt.

Rymdraketen Falcon 9 står redo i Cape Canaveral i Florida. Om vädret eller något annat skulle stoppa uppskjutningen natten till torsdagen svensk tid kommer nästa chans ett dygn senare.
Rymdraketen Falcon 9 står redo i Cape Canaveral i Florida. Om vädret eller något annat skulle stoppa uppskjutningen natten till torsdagen svensk tid kommer nästa chans ett dygn senare.Foto: Chris O'Meara/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.