Annons

Rapportlyft för Nordea

Storbanken Nordea tar marknadsandelar, vinsten ökar mer än väntat och utdelningen höjs med 16 procent mot i fjol, enligt bokslutet för 2022.
Aktien lyfter med drygt 1 procent efter rapporten och ligger därmed på plus 12 procent sedan årsskiftet.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2023
Storbanken Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, redovisar bokslut för 2022. Arkivbild
Storbanken Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, redovisar bokslut för 2022. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, imponerar på bedömare. Och kostnaderna ökar förvisso, men ser, om man rensar bort engångsposter, ut att vara under kontroll, enligt Maria Semikhatova, bankanalytiker på Citibank.

"Vi upprepar vår köprekommendation mot bakgrund av den förbättrade lönsamheten och den attraktiva kapitalavkastningen", skriver hon i slutsatserna i en snabbanalys av bokslutet.

Tar marknadsandelar

Annons

I bokslutet kan Nordea skryta med ökade marknadsandelar i hela Norden och ett lyft på bolånemarknaden på 3 procent – även om tillväxttakten för bolånen sjönk i fjärde kvartalet.

"Nordeas företagsutlåning ökade med 9 procent. Det förvaltade kapitalet minskade med 13 procent på årsbasis men ökade med 5 procent från förra kvartalet och flödena från våra interna kanaler var fortsatt positiva", skriver banken.

Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 668 miljoner euro för fjärde kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 1 337 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före kreditförluster på 1 532 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Styrelsen föreslår en utdelning på 0:80 euro per aktie. Det kan jämföras med 0:69 euro per aktie i fjol och en snittprognos på 0:73 euro per aktie.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, lyfter till 1 641 miljoner euro. Det kan jämföras med 1 255 miljoner euro ett år tidigare och en snittprognos på 1 578 miljoner euro.

Provisionsnettot sjönk dock till 812 miljoner, mot 920 miljoner euro under motsvarande kvartal 2021 och väntade 846 miljoner euro.

Kreditförlusterna blev 59 miljoner euro, mot 56 miljoner ett år tidigare och väntade 73 miljoner.

Ökar buffert för kreditförluster

I detta ingår en avsättning för befarade kreditförluster.

"Efter en bedömning av den stigande inflationen, räntehöjningar och allmänt försämrade utsikter i världsekonomin utökades bufferten enligt ledningens bedömning med 20 miljoner euro till 585 miljoner euro", skriver Nordea.

Annons

Bankens rörelseintäkter ökade till 2 898 miljoner euro, från 2 438 miljoner euro. På den raden hade analytiker räknat med 2 703 miljoner euro.

Rörelsekostnaderna under fjärde kvartalet steg till 1 230 miljoner euro, mot 1 101 miljoner ett år tidigare. Där låg förväntningarna på 1 176 miljoner euro.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons