Annons

Bedrägerivåg mot polsktalande äldre

Bedrägerierna mot äldre fortsätter och en utsatt grupp är polsktalande personer. Problemet har rapporterats från olika delar av landet på senare tid.
Brott • Publicerad 27 januari 2022
Polisen manar till försiktighet. Arkivbild.
Polisen manar till försiktighet. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/TT

I Stockholms län har polisen – bara i år – fått in ett 50-tal anmälningar om bedrägerier eller försök till bedrägerier mot polsktalande äldre.

Det är inte ovanligt att bedragaren utger sig för att vara polis och vill ha kortuppgifter eller liknande.

Annons

"Personen som ringer kan vara både kvinna eller man och pratar polska. De är mycket övertygande i sitt tillvägagångssätt", säger Jan Friberg vid Stockholmspolisens bedrägerisektion på polisens sajt.

"Vi har sökt kontakt med katolska kyrkan och har sedan tidigare också god kontakt med en polsk-svenska föreningen för att få hjälp att sprida information om vad som sker för att försöka få ett stopp på bedrägerierna som drabbar de äldre".

Tidigare i januari drabbades polsktalande äldre personer i Örebro län av att en kvinna som talade polska och sade sig ringa från polisen bland annat ställde frågor om tillgångar på bankkonton och guld i hemmet.

Den falska polisen uppgav att hon och hennes kollegor skulle komma förbi för att hjälpa till mot brottslingar som var på väg.

Fakta: Så skyddar du dig

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter.

Om du blir osäker när någon okänd ringer, lägg på luren, oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller ringa från en bank, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons