Annons

Besked om svenska styrkan i Mali dröjer

Politik • Publicerad 15 februari 2022
Det dröjer med beskedet om att dra tillbaka den svenska truppen från Mali. Arkivbild.
Det dröjer med beskedet om att dra tillbaka den svenska truppen från Mali. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringens beslut om de svenska militära insatserna i Mali dröjer. Beskedet utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist hade med sig till utrikes- och försvarsutskotten på tisdagen var att besked kommer 1 mars.

– Vi har inte kommit med något konkret förslag i dag om tidigareläggande av tillbakadragande våra trupper. Det beror på att vi är inne i en intensiv fas av konsultationer, säger utrikesminister Ann Linde efter mötet.

Annons

Enligt regeringen och riksdagen har situationen i Mali förändrats dramatiskt, eftersom juntan inte står fast vid att hålla val i början av året utan tänker sitta kvar ett antal år. Ryska legosoldater i landet har också förvärrat läget.

EU:s utrikes- och försvarsministrar har redan haft möten om situationen för att samordna besluten. På onsdag ska stats- och regeringscheferna träffas inför toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen på torsdag och fredag.

– Därför behöver vi vänta litegrann med att ge de konkreta förslagen när det gäller tidigareläggning så att vi synkroniserar det, säger Ann Linde.

Det handlar om att tidigarelägga tillbakadragandet av den svenska insatsen i FN-insatsen i Minusma i Mali, där Sverige har cirka 220 soldater. Sverige deltar även i den franskledda styrkan i Takuba och i EU-insatsen EUTM i Mali.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons