Annons

Biden lovar skydda Ukraina mot rysk aggression

Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade hoppats på att få träffa USA:s president Joe Biden innan denne träffar Rysslands president Vladimir Putin på onsdag.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade hoppats på att få träffa USA:s president Joe Biden innan denne träffar Rysslands president Vladimir Putin på onsdag.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

I samband med måndagens Natomöte i Bryssel lovade USA:s president Joe Biden att värna Ukrainas territoriella integritet – men påpekade samtidigt att ett ukrainskt medlemskap i Nato kräver att landet först kavlar upp ärmarna mot inhemsk korruption.

– Faktum är att de fortfarande måste bekämpa korruption, sade Joe Biden på en presskonferens efter toppmötet.

Annons

Han lade sedan till:

– Under tiden så kommer vi göra allt vi kan för att Ukraina ska kunna stå emot rysk aggression och upprätthålla sin fysiska säkerhet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterade för sin del under en pressträff i huvudstaden Kiev att hans konfliktdrabbade land "varje dag" bevisade att det vara redo att bli medlem i Nato.

USA har varit Ukrainas mäktigaste allierade sedan den ryska annekteringen av Krim och frågan väntas stå på dagordningen när Biden på onsdag träffa sin ryske kollega Vladimir Putin i Genève.

Inför det mötet uttryckte Volodymyr Zelenskyj också besvikelse över att den amerikanske presidenten inte möter honom före han träffar Putin. Zelenskyj har i stället fått en inbjudan till Vita huset i juli i år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons