Annons

Biden vill prata cyberattacker med Putin

Efter två stora cyberattacker på kort tid kan USA:s president Joe Biden komma att ställa sin ryske motsvarighet Vladimir Putin till svars när de två träffar varandra om ett par veckor.
Kriminella organisationer med kopplingar till Ryssland tros ha genomfört cyberattackerna.
Publicerad 3 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s president Joe Biden åker snart till Europa för flera toppmöten.
USA:s president Joe Biden åker snart till Europa för flera toppmöten.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– Vi undersöker det, svarade Biden på onsdagen när han fick frågan om USA kommer att genomföra motåtgärder mot Ryssland.

Tidigare i veckan tvingades det globala köttföretaget JBS, med huvudsäte i Brasilien, att avbryta sin verksamhet i Australien på grund av en cyberattack. Även i Kanada och i USA stannade verksamheten delvis av.

Annons

Såväl JBS som USA:s federala polis FBI pekar ut en kriminell organisation som troligen är baserad i Ryssland som ansvarig den så kallade ransomware-attacken.

Flera toppmöten

Ransomware-attacker kännetecknas av att datorer eller nätverk sätts ur funktion och att en lösesumma krävs för att de ska återställas. Ett liknande angrepp tvingade i maj den stora amerikanska oljeledningen Colonial att stänga i flera dagar.

President Joe Biden kommer att ta upp cyberattackerna när han träffar Vladimir Putin vid ett toppmöte i Genève den 16 juni, säger Vita huset. Men presidenten kommer redan inför det att diskutera frågan under sina möten med G7-länderna, EU och Nato.

– Vi förväntar oss att det här blir en fråga som kommer att diskuteras under hela presidentens resa, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

"Inte acceptabelt"

Vita huset beskyller inte den ryska regeringen för att vara direkt ansvarig för hackattackerna, men kritiserar landet för att hysa misstänkta kriminella organisationer.

– Det är inte acceptabelt att hysa kriminella organisationer vars syfte är att skada kritisk infrastruktur i USA, säger Psaki.

– Vi kommer inte att stå och se på, det kommer vi att ta upp, fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons