Biskopen i Visby sparkas efter otrohetsaffär
Beslutet innebär att biskopen Thomas Petersson med omedelbar verkan fråntas sin behörighet att tjänstgöra som biskop, präst eller diakon i Svenska kyrkan.
– En sådan här händelse är självklart smärtsam för alla inblandade och för hela kyrkan, sade ärkebiskop Antje Jackelen på en presskonferens i Visby.
Christer Engelhardt, stiftsdirektor vid Visby stift, kallade händelsen "en sorg för Visby stift".
Det är Ansvarsnämnden för biskopar som fattat beslutet efter anmälningar både från biskop Thomas Petersson själv, samt från sju av stiftets kyrkoherdar.
Pågått i flera år
Petersson ska själv ha berättat "att han under ett par år haft en relation utanför äktenskapet med en anställd i stiftet", skriver ansvarsnämnden i ett pressmeddelande som också lästes upp vid presskonferensen.
Nämnden har baserat sitt beslut på två grunder. Dels anses biskopen ha brutit mot de vigningslöften han avgav i samband med att han i juni 2018 vigdes till biskop. Dels anses han ha haft ett levnadssätt som skadat det anseende en biskop bör ha.
– Det är en sammanvägning av de två, säger kyrkokansliets rättschef Maria Lundqvist Norling.
TT: Gör det saken allvarligare att otroheten skett med en anställd i stiftet?
– Det är snarare biskopens roll i stiftet i relation till det som skett som ligger till grund för beslutet. Att leva som man lär och ha ett liv och leverne som inte skadar förtroendet. Det är snarare den kopplingen och den kombinationen man bygger det här på.
Historiskt beslut
Maria Lundqvist Norling konstaterade vid presskonferensen att det är kyrkans bedömning att nämndens beslut, ur ett arbetsrättsligt perspektiv, håller som saklig grund för uppsägning.
– Svenska kyrkan som trossamfund måste kunna avgöra vilka man vill ha som de främsta företrädarna för kyrkan. Det vore lite märkligt om en arbetsdomstol skulle kunna överpröva vem som är lämplig för kyrkans vigningstjänst.
Frågan om förlåtelse – ett för kyrkan centralt tema – lyftes vid pressträffen, men blev hängandes i luften.
Framöver väntar ett nytt biskopsval för Visby stift. Det är enligt stiftsdirektor Christer Engelhardt oklart när ett sådant kan komma att hållas.
Enligt ansvarsnämndens ordförande Robert Schött är beslutet "unikt och historiskt", då det är första gången sedan Svenska kyrkan och staten skildes åt år 2000 som en biskop förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.
Ansvarsnämndens beslut kan inte överklagas.
Fakta: Biskopen leder och företräder
Svenska kyrkan är indelade i 13 geografiska områden, så kallade stift. Varje stift leds av en biskop. De 13 biskoparna är, jämte ärkebiskopen, kyrkans främsta företrädare.
Biskopen leder bland annat domkapitlet, ett tillsynsorgan som kan överpröva beslut fattade av församlingar och pastorat som ingår i stiftet.
Utöver ledning och tillsyn ansvarar biskopen för stiftets präst- och diakonkandidater. Biskopen antar kandidaterna och viger dem till tjänst i Svenska kyrkan.
Biskopen väljs i sin tur i biskopsval där ledamöter i stiftsstyrelsen och domkapitlet, särskilt utsedda elektorer, samt präster och diakoner med minst sex månaders anställning röstar.
Ordet biskop kommer från grekiskans episkopos, och betyder ungefär tillsynsperson.
Källa: Svenska kyrkan