Annons

"Blod för blod förväntas"

En intern splittring i Kurdiska rävens gäng gör att flera gränser nu passerats. Mamman till en högt ansedd ledare inom gänget har dödats, något som spås få stora konsekvenser, enligt SVT-reportern Diamant Salihu.
– Den reaktion som förväntas nu är blod för blod, säger han.
Brott • Publicerad 9 september 2023
Diamant Salihu säger att det är många anhöriga som är rädda och vill ha skydd från polisen. "Det är så här den världen ser ut. Det finns så mycket heder inblandat i miljöerna så när man blandar in anhöriga så är det det här som blir verkligheten."
Diamant Salihu säger att det är många anhöriga som är rädda och vill ha skydd från polisen. "Det är så här den världen ser ut. Det finns så mycket heder inblandat i miljöerna så när man blandar in anhöriga så är det det här som blir verkligheten."Foto: Nils-Petter Nilsson / TT
Polisen har varit förtegen kring mordet i Gränby i Uppsala. Initialt lämnades ingen information ut alls utöver att "ett grovt brott" ha skett. "Vad jag förstått beror det på att polisen inte förstod att det var skottskada," säger Diamant Salihu.
Polisen har varit förtegen kring mordet i Gränby i Uppsala. Initialt lämnades ingen information ut alls utöver att "ett grovt brott" ha skett. "Vad jag förstått beror det på att polisen inte förstod att det var skottskada," säger Diamant Salihu.Foto: Johan Nilsson/TT

Diamant Salihu är kriminalreporter på SVT och har skrivit flera böcker om Stockholms gängkrig. Den senaste boken, När ingen lyssnar, handlar om nätverket Foxtrot som leds av den man som kallas Kurdiska räven.

Han är en av flera högt uppsatta och efterlysta svenskar i gängmiljön som gömmer sig i Turkiet. De har fått medborgarskap i landet genom att köpa bostad i Turkiet och lämnas därför inte ut till Sverige, något som tidigare rapporterats om i svenska medier.

Annons

Nu har ledarskiktet i nätverket splittrats på grund av en intern fejd som blossat upp inom Foxtrot. Den beror på flera saker där personer inom gänget är oense, enligt källor till Diamant Salihu.

– Det finns de som tycker att våldet mot anhöriga har gått för långt och att det gått för långt när barn används som fotsoldater, säger han.

Ytterligare en bakgrund till splittringen är att man blåst sina egna kurirer och dess droghantering, säger Diamant Salihu, som ett sätt att täppa till skulder som uppstått på grund av förluster vid narkotikabeslag.

Flera våldsdåd

Salihu säger att den interna konflikten, på bara några dagar, lett till flera grova våldsdåd, både i Turkiet och i Sverige. I Turkiet har en högt ansedd och respekterad person i Kurdiska rävens nätverk grovt misshandlats. Det har, enligt Salihu, resulterat i en hämndskjutning. Detta är dåd som svenska myndigheter länge varnat turkiska representanter för utan att få gehör, berättar Diamant Salihu.

I torsdags flyttade konflikten till Sverige. Då sköts mamman till en högt ansedd ledare (ej Kurdiska räven) till döds i Uppsala, vilket nu tvingar alla inblandade i gängmiljön att välja sida, enligt källor till Diamant Salihu.

– Den reaktion som förväntas nu är blod för blod för att svara på den extrema handlingen. Det finns många oroliga närstående till dem som är inblandade i gängen som fruktar för sina liv nu eftersom mordet är en sån extrem gräns att passera.

Hämndaktioner väntar

Att döda en mamma är att sätta i gång en blodsfejd eller ett krig, säger Diamant Salihu. Det är en no go-zone inom gängmiljön, eftersom mammor är heliga.

TT: Vad har gjort att man valt att gå över den gränsen ändå?

– Personen som koordinerar befinner sig långt från Sverige och ser inte konsekvenserna för de brott man beställer. Det har gått så långt och skett en sån radikalisering att de är så paranoida och känner sig hotade från den andra grupperingen. Så de svarar med det allra värsta för att skada fienden och tänker inte på konsekvenserna.

Enligt Diamant Salihu håller personerna i Turkiet sig undan då de är rädda för hämndaktioner. Rädslan sprider sig också i Sverige, säger han.

– Det kommer att krävas blodsutgjutelse och det kan ske nu eller om flera år. Det finns inte en förlåtelse när man gör på det här sättet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons