Bombdåd mot al-Assads närmaste krets

Nyheter Vid lunchtid skakades Nationella säkerhetstjänstens högkvarter av en bomb som utlösts i rummet.
Publicerad 18 juli 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Vid lunchtid skakades Nationella säkerhetstjänstens högkvarter av en bomb som utlösts i rummet. Försvarsministern Daoud Rajha, presidentens svåger Assef Shawkat och krisgruppens ledare general Hassan Turkmani dödades alla, enligt AFP.

Flera andra, inklusive inrikesministern, skadades i attacken och ambulanser for med offer till ett sjukhus som elitstyrkor spärrat av.Statliga medier pekade ut terrorister som ansvariga.

Med terrorister menar regimen i regel oppositionen, och mycket riktigt tog väpnade rebeller på sig attacken. Liwa al-Islam, en islamistisk rebellgrupp i Fria syriska armén (FSA), sade sig ha utfört dådet, enligt Reuters.FSA bekräftade "de goda nyheterna om den utmärkta operationen".

Tidigare uppgifter om att det var en självmordsbombare förnekades av rebeller och lokala aktivister som TT talade med.– Som vi förstår det planterade Fria syriska armén en bomb i rummet genom att koordinera med personer på insidan, sade Fares Mohammed i telefon från Damaskus.l

Striderna i Damaskus har trappats upp under flera dagar med hårda strider. Det är en följd av det låsta politiska läget internationellt, säger Syriska nationella rådet (SNC). SNC, som kämpar för att FN:s säkerhetsråd ska godkänna en resolution med sanktioner mot regimen, sade sig ha känt till FSA:s planer på upptrappning men inte just bombdådet.

– De informerar oss men de säger inte vad de faktiska operationerna kommer att vara, sade SNC:s utrikespolitiska chef Basma Kodmani i telefon med TT.– Som politisk opposition är vi ute efter att se om en politisk lösning är möjlig. Tyvärr är situationen på den diplomatiska sidan som bekant inte lovande, därför tror jag att operationernas tidpunkt är förståelig.

FN:s säkerhetsråd skulle på onsdagskvällen hålla en omröstning om ett förslag till resolution med sanktioner, som flera västländer ställt sig bakom men som Ryssland avvisat. Efter en vädjan från FN-sändebudet Kofi Annan sköts emellertid omröstningen upp till torsdagen. Annan hoppades då enligt diplomatkällor att Ryssland skulle kunna övertalas att gå med på en kompromiss.

USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin talade på kvällen med varandra i telefon, men kunde enligt Interfax inte enas om en lösning på meningsskiljaktigheterna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.