Annons

Bopriserna lyfter trots räntefrossa

Trots inflationsoro, räntefrossa och börsfall fortsätter priserna på bostadsrätter uppåt.
Störst prislyft syns i centrala Stockholm, där en bostadsrätt nu i genomsnitt går på nästan 114 000 kronor per kvadratmeter, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Ekonomi • Publicerad 8 februari 2022
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.Foto: Johan Hallnäs/TT

Priserna på bostadsrätter steg med 1 procent i januari jämfört med månaden före. I årstakt innebär det en prisökning på 6 procent, enligt månadssiffror från Svensk Mäklarstatistik.

För villor låg priserna still i januari, vilket i sin tur innebär en prisökning i årstakt på 13 procent.

"Det är faktiskt lite förvånande"

Annons

Tittar man närmare på storstäderna sticker särskilt centrala Stockholm ut, med ett prislyft på 2 procent för bostadsrätter och 13 procent i årstakt. Det ger ett medelpris på 113 897 kronor per kvadratmeter.

Detta prislyft kommer samtidigt som inflationsoron har gett en våg av räntefrossa på marknaden. Flera stora bolånebanker har höjt räntorna och Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, föll med 11 procent i januari.

TT: Varför dras bostadsmarknaden inte med nedåt i räntefrossan?

– Det är faktiskt lite förvånande. Börs och bostadspriser brukar ju gå lite hand i hand. Blir det nedgångar på börsen brukar det få effekter, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, som äger Svensk Mäklarstatistik.

– Med tanke på att många hushåll finansierar sina bostadsköp med hjälp av börstillgångar borde man egentligen ha sett en reaktion på priserna i storstadsområdena. Men det blev tvärtom i januari, tillägger han.

"Inte i balans"

Wellhagen tror att prisutvecklingen på bostadsmarknaden hänger samman med ett dåligt utbud, inte minst i centrala Stockholm.

– Bostadsmarknaden är ju inte i balans. Det har den inte varit på många herrans år, säger han.

– Det byggs ju inte så mycket nytt i Stockholms innerstad, tillägger han.

Ser man mer långsiktigt på prisutvecklingen i årstakt har villapriserna gått upp med 12-13 procent och bostadsrättspriserna med 6-7 procent varje månad under det gångna året. Wellhagens stalltips är att det kommer se ut ungefär så ett tag till, även om räntorna nu börjar ticka uppåt.

– Går räntan upp 0,50 procentenheter gör det ju inte så mycket. Men det är klart, om vi pratar om dubbelt så hög boränta eller räntehöjningar på 2 procentenheter, då kommer det ha en viss dämpande effekt på bostadsmarknaden, säger han.

Annons

Så ser dock inte Wellhagens huvudscenario ut för den närmaste tiden. Han ser i stället framför sig hur inflationstrycket avtar den närmaste tiden, när vad han beskriver som tillfälliga faktorer som halvledarbrist, logistikproblem och höga energipriser ebbar ut.

– Inflationen borde falla tillbaka från den extrema situation vi har nu, säger han.

Ryssland och Ukraina

Det spända geopolitiska läget mellan Ryssland och Ukraina är ett större hot mot bostadsmarknaden på kort sikt, enligt Wellhagen, då en eskalerad konflikt där skulle kunna få stora ekonomiska konsekvenser.

Villapriserna i Stor-Stockholm steg med 1 procent i januari, vilket ger ett årslyft på 12 procent.

I Göteborg pekar det också uppåt, både för villor och bostadsrätter. I centrala Göteborg steg priset på bostadsrätter i januari med 1 procent, vilket ger en ökning i årstakt på 8 procent. Villapriserna i Stor-Göteborg steg samtidigt med 1 procent eller 12 procent i årstakt.

I Malmö har dock prisuppgångarna stannat upp för bostadsrätter jämfört med månaden före, vilket ger prislyft i årstakt på 9 procent. Villapriserna stiger dock även där.

Marknaden för fritidshus är också het, med prislyft i årstakt på upp till 29 procent i vissa län. I snitt har medelpriset för ett fritidshus gått upp med 20 procent på ett år till 2,4 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons