Annons

Börsen mot positivt veckoslut

Stockholmsbörsen ser ut att ta helg på plussidan. Runt klockan 15 lyfter det breda OMXS-indexet 0,5 procent medan storbolagsindexet OMXS30 stiger 0,6 procent.
Börs • Publicerad 15 september 2023
Börsen ser ut att ta helg på plussidan. Arkivbild.
Börsen ser ut att ta helg på plussidan. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I toppen återfinns skogsbolaget SCA som ökar 2,6 procent, följt av verkstadsjätten Sandvik och gruvbolaget Boliden, plus 2,5 respektive 2,3 procent.

H&M faller tungt efter försäljningssiffror för sommaren som missade förväntningarna. Klädjättens aktie har backat procent.

Annons

Stigande kurser präglar också de ledande Europabörserna. Parisbörsen går starkast och är upp 1,4 procent.

De överlag glada tongångarna förklaras av marknadens minskade ränteskräck efter gårdagens räntehöjning från Europeiska centralbanken med 25 punkter, vilket tolkades som en mild höjning.

En annan förklaring är de positiva makrosiffror som Kina presenterade under morgonen. Såväl försäljningen inom detaljhandeln som industriproduktion går starkare än väntat i världens nästa största ekonomi, som har kämpat i motvind på sistone med stagnerad tillväxt.

De ledande börserna i Asien reagerade positivt på statistiken från Peking: både Tokyobörsen och Hongkongbörsen stängde på plus, upp 1,1 respektive 0,7 procent.

Förhandeln på Wall Street indikerar en öppning i sidled.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons