Brännvinskungen har fått en egen sten

Skåne/Kristianstad Lars Olsson Smith föddes i Kiaby den 12 oktober 1836.
Publicerad 12 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Mie Jernbeck och dottern Marie-Louise Jernbeck fick äran att avtäcka minnesstenen av L O Smith. En stor samling åskådare följde händelseförloppet noga under den högtidliga ceremonin strax utanför Kiaby. Foto: Markus Danielsson
Mie Jernbeck och dottern Marie-Louise Jernbeck fick äran att avtäcka minnesstenen av L O Smith. En stor samling åskådare följde händelseförloppet noga under den högtidliga ceremonin strax utanför Kiaby. Foto: Markus Danielsson

Lars Olsson Smith föddes i Kiaby den 12 oktober 1836. När samme man dog i december 1913 hade han hunnit sätta ett rejält avtryck i svensk handelshistoria. Det avtrycket har bland annat resulterat i att hans ansikte numera finns på de spritflaskor som tillverkas av Absolut Company med säte i Åhus.

För att hedra minnet av brännvinskungen L O Smith har Villands Härads hembygdsförening låtit tillverka en ståtlig minnessten. På onsdagen var det dags att avtäcka stenen som numera står precis intill den plats där huvudpersonens födelsehem en gång låg. Numera är huset rivet och endast en skylt visar var byggnaden en gång låg.- Det är verkligen fantastiskt att få vara med här i dag och avtäcka stenen till minne av min morfars farfar, sa Mie Jernbeck som hade bjudits in till avtäckningen tillsammans med sin dotter Marie-Louise Jernbeck. Innan mor och dotter fick dra av det vita skynket höll hembygdsföreningens ordförande, Olof Berg, ett tal inför den församlade skaran åhörare som hade tagit sig till platsen som ligger precis intill Kälkestadsvägen en bit utanför Kiaby.

Precis som Mia Jernbeck hyllade Olof Berg L O Smith för dennes gärningar under sin livstid. Åhörarna fick även ta del av en kort redogörelse för de eskapader som brännvinskungen var ute på när det begav sig. Anförandet handlade exempelvis om när L O Smith besökte stora delar av världen på sina olika resor.- Det här är en väldigt stolt och speciell dag. Jag är rörd över det arbete som hembygdsföreningen har lagt ner. Det är oerhört hedrande att vara här, fortsatte Mie Jernbeck.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.