Bred satsning på e-hälsa i Skåne
Det var i slutet av 2016 som regionledningen berättade att 200 miljoner kronor öronmärktes för en satsning på e-hälsa, med ambitionen att bli bäst i landet på området.
När den nya beredningen för e-hälsa sammanträdde den 8 februari, så förlades det till Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK).
Sedan fyra år kan man boka besök hos sjuksköterska och läkare gällande könssjukdomar. Där krävs inte remiss vid nybokning.
När hudmottagningen genomfört enkäter med patienterna har gensvaret varit odelat positivt.
Skånevård Kryh:s förvaltningsstab (Kristianstad, Ystad och Hässleholm) arbetar med införa en rad e-tjänster som ska åstadkomma bättre patientomhändertagande och lägre kostnader inom vården.
För den delen av befolkningen som inte har dator eller är tekniskt kunnig frigörs samtidigt telefontid när fler sköter sina ärenden digitalt, hoppas Maria Nyman Stjärnskog (S).
Region Skånes ambition är alltså att bli bäst i landet på e-hälsa. Frågan är vad den ambitionen innebär, rent konkret.
Under 2017 införs en rad nya e-tjänster, bland annat via 1177 Vårdguiden.
Patienten ska kunna begära svar på provtagning via e-tjänsterna.
De patienter som redan använder e-tjänsterna kommer att erbjudas att få information från sin mottagning via e-tjänsterna istället för via brev.
Via tjänsten Journalen ska patienten kunna se resultat från röntgenundersökningar och kunna följa sin remiss.
Flera tider för bokning online kommer att erbjudas i primärvården. Patienten ska även kunna boka online när det gäller barnmorska och till vissa sjukhusmottagningar samt psykiatrin.
Utöver dessa e-tjänster via 1177 Vårdguiden kommer självincheckning att införas på flera platser, i första hand på sjukhusen. Region Skåne kommer också att påbörja införandet av en digital lösning för högkostnadskortet under 2017.