"Brett stöd" för Andersson efter Löfven

Socialdemokraterna i Skaraborg gör som Halland. De nominerar finansminister Magdalena Andersson som ny partiledare efter Stefan Löfven.
Även i Stockholms län uppges det finnas "brett stöd" för henne.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Socialdemokraterna i Skaraborg gör som partikamraterna i Halland och nominerar Magdalena Andersson att efterträda Stefan Löfven som S-ledare.
Socialdemokraterna i Skaraborg gör som partikamraterna i Halland och nominerar Magdalena Andersson att efterträda Stefan Löfven som S-ledare.Foto: Johan Jeppsson/TT

– Den som är troligast just nu är Magdalena Andersson eftersom vi ser att hon har ett väldigt brett stöd i hela partiet och det är också en viktigt förutsättning för att leda partiet, säger Åsa Westlund, ordförande för partidistriktet i Stockholms län till P4 Stockholm.

Men hon understryker att distriktet inte tagit något beslut än, det kommer om några veckor när medlemmar och arbetarekommuner har hunnit lämna in mer synpunkter. Westlund uppger att även Mikael Damberg har nämnts i diskussionen. Länet är Dambergs och Anderssons hemmadistrikt.

S-distriktet i Skaraborg har hunnit längre och har redan nominerat Andersson. Skaraborg blir därmed det andra, efter Halland, att skicka hennes namn till valberedningen.

– Stödet för Magdalena Andersson är outstanding, säger partidistriktets ordförande i Skaraborg, Patrik Björck, till TT.

Det har varit en snabb process. Det är mindre än två veckor sedan som Stefan Löfven i sitt sommartal den 22 augusti meddelade att han lämnar som S-ledare vid partikongressen den 3-7 november. Direkt efter ber han också riksdagens talman om att få avgå som statsminister.

Grunden för Skaraborgs nominering är, enligt Patrik Björk, att Magdalena Andersson har den kompetens, erfarenhet och kraft som behövs för att ta över ledarskapet.

Vare sig Halland eller Skaraborg uppger sig ha informerat Magdalena Andersson om att hon är deras val, inför nomineringen.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.