Annons

Britterna köper fem nya fregatter

Storbritannien beställer fem nya fregatter till sin flotta, meddelar . Premiärministerstaben hänvisar till hoten från Ryssland.
Storbritannien • Publicerad 15 november 2022
En illustration från tillverkaren BAE Systems föreställande en av de nya fregatterna.
En illustration från tillverkaren BAE Systems föreställande en av de nya fregatterna.Foto: BAE Systems

"Rysslands agerande utsätter oss alla för fara. När vi ger det ukrainska folket det stöd de behöver, utnyttjar vi också bredden och djupet av brittisk expertis för att skydda oss själva och våra allierade. Det inkluderar bygget av nästa generation brittiska krigsfartyg", säger premiärminister Rishi Sunak i ett uttalande.

Beställningen till BAE Systems värderas till 4,2 miljarder pund (52 miljarder kronor) och ska innebära 4 000 nya arbetstillfällen.

Annons

Krigsfartygens främsta syfte är ubåtsjakt och är en del av det så kallade "Type 26"-programmet där tre fregatter sedan tidigare är under konstruktion. Fregatterna ska bland annat skydda den brittiska flottans hangarfartygsgrupp.

Alla åtta fregatter ska vara i drift i mitten av 2030-talet.

"Det kan inte bli någon normalisering av Putins beteende, som inte har någon plats i det internationella samfundet", säger Sunak i uttalandet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons