Brittiska deckare på både gott och ont

Deckarspalten Gunilla Wedding recenserar Ann Cleeves Albatross och skotska debutanten G. R. Hallidays Ut ur skuggorna.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Ann Cleeves är en deckarförfattare att lita på för den som gillar klassiska, välskrivna brittiska kriminalromaner. Hon debuterade som deckarförfattare redan 1986, men det stora genombrottet kom med Shetlandsserien som nu efter åtta böcker är avslutad. Minst lika populär är hennes serie från Northumberland med den egensinniga kriminalkommissarien Vera Stanhope som huvudperson.

Med nyutkomna Albatross startar Cleeves en ny serie med Norra Devon som miljö. Huvudpersonen poliskommissarie Mathew Venn är en högst tilltalande ny bekantskap. Han har vuxit upp i en strikt religiös miljö men när han förlorade tron förlorade han också kontakten med församlingen och med sin familj. Nu lever han tillsammans med sin stora kärlek Jonathan i närheten av sin uppväxtorten Barnstaple och arbetar som poliskommissarie i området.

Intrigen andas i högsta grad Cleeves. Precis som i första boken i Shetlandsserien hittas en person mördad på en strand. Här är det dock inte en strypt ung kvinna utan en knivmördad man som identifieras med hjälp av av en tatuering i form av en albatross. Mordutredningen leds av Matthew och hans kollegor Jenn och Ross och de hinner knappt komma i gång innan en kvinna med inlärningssvårigheter försvinner spårlöst.

Trådarna går ihop och leder mot två unga kvinnor som delade lägenhet med mordoffret och mot ett dagcenter som kombinerar konst- och kulturverksamhet med att vara en samlingsplats för personer med olika funktionsvariationer och där Matthews man Jonathan jobbar. Hyckleri, maktmissbruk och samhällets mest utsatta som hamnar i kläm är teman som man känner igen från tidigare Cleeves-böcker och hon gör det som vanligt både angeläget och spännande.

Albatross innehåller också en mängd fina personporträtt som till exempel Lucy som är en flitig besökare på dagcentret och har en äldre pappa som oroar sig för hur livet för henne ska bli när han inte kan ta hand om henne längre, och inte minst Matthew själv och hans kollegor.

Albatross uppfyller alla förväntningar jag har på Ann Cleeves och skapar ett stort sug efter att fortsätta följa den här serien och lära känna de inblandade ännu bättre. Ett extra plus blir det för den fina kartan över Norra Devon som finns på bokpärmens insida. Minus blir det å andra sidan för lite väl mycket slarv men korrläsningen. Så väl tappade bokstäver som ofullständiga meningar är inget som hör hemma här.

Om Ann Cleeves uppfyller förväntningarna så är det tyvärr det motsatta med den skotska debutanten G. R. Hallidays Ut ur skuggorna. I intrigen där unga pojkar försvinner och hittas mördade känns det som om Halliday kryssat av ett antal saker han anser vara förutsättningarna för en säljande kriminalroman – bland annat dramatisk/vacker miljö och en seriemördare med komplicerade symbolisk motiv för sina brutala brott. Det samma gäller för huvudpersonen – kriminalkommissarie Monica Kennedy har dåligt självförtroende kopplat till sin längd och sina stora fötter, hon har en hemlighet med koppling till sin uppväxt som hon vill dölja till varje pris och dessutom problem med att få ihop privatliv och karriär. Hon har också en sidekick, socialarbetaren Michael Bach, med egna motiv för att hjälpa till med/blanda sig i utredningen.

Allt detta har sedan slagits ihop till en rörig seriemördarjakt där misstankarna vilt slängs åt olika håll och där mördaren själv i insprängda kapitel kommenterar utvecklingen. I någon annans händer hade dessa schabloner kanske ändå kunnat bli bra men hos Halliday blir det bara rörigt, oengagerande och i längden ganska ointressant.

Till detta kommer dessutom en rejält slarvig översättning och korrläsning där någon till exempel grimaserar bakom sina glasögon och där meningarna är knökigt och allt för påverkade av det engelska språket.

bild 1/4
Ann Cleeves. Foto: David Hirst
G. R. Halliday. Foto: Chris Stuart
Ann Cleeves. Foto: David Hirst
Fakta:

BOK

Albatross

Författare: Ann Cleeves Översatt av: Jan Järnebrand

Förlag: Albert Bonniers

Ut ur skuggorna

Författare: G. R. Halliday Översatt av:

Gabriel Setterborg

Förlag: Modernista

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.