Annons

Brutala mord spär på protester i Spanien

Kvinnoorganisationer i Spanien manar till nya protester mot mäns våld.
I centrum står bland annat en händelse på Teneriffa där en sexårig flicka tros ha dödats av sin pappa.
Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett uppmärksammat mord på en sexårig flicka har utlöst protester i Spanien.
Ett uppmärksammat mord på en sexårig flicka har utlöst protester i Spanien.Foto: Thiago Prudencio

Tusentals personer runt om i Spanien protesterade på fredagen mot mäns våld. Två händelser har den senaste veckan lett till upprörda känslor bland invånare i landet.

Det ena gäller en 17-årig flicka i Sevilla som försvann från sitt hem den 3 juni och hittades död en vecka senare. Hennes tidigare partner, och pappa till deras fyramånaders bebis, har erkänt att han dödade och styckade sin expartner.

"Måste tas upp tidigt"

Annons

En annan händelse som väckt avsky gäller historien kring två små flickor, ett och sex år gamla, som försvann på Teneriffa i april, troligen kidnappade av sin pappa. I torsdags återfanns kvarlevorna av den äldsta flickan på havets botten, nersänkt med ett ankare som uppges tillhöra pappans båt. Den yngre flickan har inte återfunnits, inte heller pappan.

I Madrid samlades runt 2 000 personer på torget Puerta del Sol på fredagen i protest mot våldet. Marisa Soleto, chef för stiftelsen Kvinnor, anser att frågor kring våld mot kvinnor är ett ämne som man måste prata om i tidig ålder för att få stopp på det.

– De här männen är varken galna eller sjuka – de är friska söner i ett patriarkat, säger hon till El País.

Som många andra länder har Spanien stora problem med våld i nära relationer och sedan 2003 har fler än 1 000 kvinnor mördats i landet. Över 40 minderåriga beräknas sedan 2013 ha fallit offer för könsrelaterat våld, enligt tidningen La Vanguardia.

Riktade åtgärder

Landet har vidtagit åtgärder som tycks ha haft viss effekt. Bland annat har man inrättat specialdomstolar där åklagare och domare får särskild utbildning för att kunna hantera fall som gäller våld mot kvinnor och kunna säkerställa att kvinnor och eventuella barn snabbt får hjälp.

Men fortsatt mördas mellan 45 och 55 kvinnor varje år av sin partner eller expartner.

Premiärminister Pedro Sánchez betonade på fredagen vikten av att det finns specifika lagar för mäns våld mot kvinnor.

– Det här var en mörk dag, sade Sánchez med hänvisning till händelserna i Sevilla och på Teneriffa.

Malin Johanson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons