Bryssel stänger ölkranen i en månad

Publicerad 7 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Barliv i Bryssel i juni, då landets caféer och restauranger tilläts öppna igen efter den mest akuta coronakrisen. Nu tvingas stadens barer återigen att stänga. Arkivfoto.
Barliv i Bryssel i juni, då landets caféer och restauranger tilläts öppna igen efter den mest akuta coronakrisen. Nu tvingas stadens barer återigen att stänga. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Allt fler belgare smittas återigen av covid-19 och det får nu konsekvenser.

Samtliga barer och kaféer tvingas stänga igen från och med torsdagsmorgonen och fram till åtminstone den 8 november, meddelar Bryssel-regionens ledare Rudi Vervoort på en presskonferens.

Restauranger får fortsatt hålla öppet, även om det inte kommer att accepteras att gäster går dit för att enbart dricka en öl eller ta en kopp kaffe.

– Det handlar om kraftfulla åtgärder som alla är överens om, säger Vervoort enligt tidningen La Libre. Samtidigt varslas om att företrädare för regionens universitet ska samlas under torsdagen för att diskutera eventuella nya åtgärder även där.

Belgien har liksom flera andra länder i Europa upplevt stigande smittotal på sistone. För de senaste två veckorna ligger genomsnittssiffran på drygt 2 300 nya fall per dygn. Totalt har 10 078 invånare avlidit i covid-19 sedan pandemin bröt ut i våras.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.