Cellprover stoppas på flera håll i landet

Cellprovtagningar för upptäckt av livmoderhalscancer stoppas i flera regioner på grund av coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter.
Socialstyrelsen har kallats in för att se över riktlinjerna som finns kring screeningprogrammet – och ett alternativ som är under lupp är så kallade hemtester.
Publicerad 10 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
I coronapandemin har flera regioner tvingats pausa sin cellprovtagning – nu efterfrågar man hjälp från Socialstyrelsen om hur man ska lösa testerna framöver. Arkivbild.
I coronapandemin har flera regioner tvingats pausa sin cellprovtagning – nu efterfrågar man hjälp från Socialstyrelsen om hur man ska lösa testerna framöver. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Det handlar om ett tiotal regioner i Sverige vars regelbundna kontroller har satts på paus under det rådande coronautbrottet, skriver SVT Nyheter.

Enligt Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen med ansvar för nationella riktlinjer och nationella rekommendationer om screening, beror det tillfälliga stoppet på två saker:

– Den uppfattning jag har fått är att man gör en bedömning dels utifrån ett smittskyddsperspektiv – att det kan vara svårt att arrangera arbetet utan risk för smittspridning. Det andra kan vara att man behöver flytta om resurser till andra delar av vården med hänsyn till den pågående pandemin, säger Mattias Fredricson till TT.

Regionerna föreslår hemtester

I dag finns förordningar och föreskrifter som säger att cellprovtagning ska ske i Sverige. Därför har nu Socialstyrelsen kontaktat regionernas nationella arbetsgrupp för cervixcancerscreening, som söker svar på hur man ska uppfylla det kravet samtidigt som coronaviruset sprider sig i Sverige.

– Vi har inlett en dialog om att titta på möjligheten ändra i föreskrifterna som vi har. Vi för även en dialog om formerna för provtagningen, om den kan göras på ett annat sätt för att minska risken för smittspridning – då i form av ett hemtest, säger Fredricson.

Även mammografin ska ses över

Det är regionerna som har lyft hemtester som ett alternativ, enligt Fredricson, så att kvinnor inte behöver besöka en vårdmottagning. Men ännu har inget beslut fattats och Socialstyrelsen kan i dagsläget inte svara på hur testet skulle gå till i praktiken. Under nästa vecka ska man undersöka saken närmare.

TT: Vet ni hur andra länder sköter cellprovtagningar?

– I exempelvis Norge och England har man valt att avbryta screeningen. Vi har gjort bedömningen att det i det här läget är bättre att regionerna själva får bedöma om man behöver avbryta eller inte.

Socialstyrelsen ska även se över mammografin, då flera regioner signalerat att det även här är svårt att hantera screeningen under pandemin.

Klara Stefansson/TT

Fakta: Gynekologisk cellprovtagning

Fakta: Gynekologisk cellprovtagning

Alla kvinnor över 23 år i Sverige erbjuds regelbundet gynekologisk cellprovtagning. Vid själva provtagningstillfället tas ett cellprov från livmodertappen. Det görs för att tidigt kunna upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer.

Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala.

Hur ofta man kallas till provtagning varierar mellan olika regioner.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.