Centern vill grundlagsskydda demokratin
Partiet har tagit fram ett program med 30 reformer för att "stärka den liberala demokratin".
Flera av förslagen är kända sedan tidigare, däribland att stärka den akademiska friheten och minska politikens makt över lärosäten.
En parlamentarisk kommitté bestående av riksdagens partier utreder om några grundlagsändringar behövs för att stärka demokratin och domstolarnas oberoende. Kommittén ska presentera sitt arbete senast 15 februari 2023.
Polen och Ungern
Centerpartiet vill nu att kommittén även ser över hur man kan grundlagsskydda demokratin genom att införa en regel i regeringsformen om att demokratin inte får upphävas.
Linda Modig är C:s representant i kommittén och hon säger att Tyskland har en liknande regel i sin författning.
– Det är viktigt att det finns fler trösklar och hinder, så att drastiska förändringar i grundlagen inte kan göras till följd av kortsiktiga opinioner.
Hon nämner utvecklingen i Polen och Ungern där ledarskap tillkommit i demokratiska val, men när de väl kommit till makten har arbetet med att montera ned demokratin påbörjats, anser Modig.
– Med en sådan här bestämmelse ser vi det som ytterligare en åtgärd att stärka robustheten kring demokratin.
Sannolikt är tidsramen till februari nästa år för snäv och en ny grundlagskommitté behöver titta på frågan framåt, enligt C.
Partipengar
Centerpartiet vill också inrätta en ny antikorruptionsmyndighet dit medborgare enkelt ska kunna vända sig med korruptionsmisstankar. Sedan ska myndigheten även kunna utreda eller skicka ärendet vidare till polisen.
C föreslår också en flera åtgärder i spåren av TV4-programmet Kalla Faktas avslöjande om partifinansiering där det framkommit att fem av åtta riksdagspartier på ett eller annat sätt försökt kringgå lagen om insyn i partifinansiering.
Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var de enda partier som inte föreslog tvivelaktiga upplägg.
C vill nu helt förbjuda partifinansiering från och anonyma källor.
– Det har vi inte drivit tidigare. Vi vill skärpa lagen, för vi har sett nu väldigt kreativa upplägg för att runda bestämmelserna och det är ju inte syftet med lagstiftningen, säger Modig.
En utredning behöver titta på om det fortsatt ska vara möjligt att donera pengar via en stiftelse.
– Ska vi öka transparensen och minska korruption så behöver vi stärka den lagen. Det är uppenbart efter de avslöjanden som gjorts, säger Linda Modig.