Che Guevaras död hyllas av Bolivias högerstyre

Under de nästan 14 år som Bolivia styrdes av vänsterledaren Evo Morales brukade Ernesto "Che" Guevaras minne hedras från högsta ort.
Nu hyllas i stället de bolivianska soldater som dödade revolutionsikonen.
Publicerad 10 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Barn leker vid en skulptur föreställande den argentinskfödde revolutionären Ernesto "Che" Guevara i byn La Higuera i Bolivia där han dödades för 53 år sedan. Arkivbild.
Barn leker vid en skulptur föreställande den argentinskfödde revolutionären Ernesto "Che" Guevara i byn La Higuera i Bolivia där han dödades för 53 år sedan. Arkivbild.Foto: Dado Galdieri/AP/TT

– Grattis till besegrandet av den kommunistiske angriparen, sade interimspresident Jeanine Áñez vid en ceremoni i fredags, enligt BBC Mundo.

Närvarande var soldater från den militärstyrka som för 53 år sedan tillfångatog och, på order från den dåvarande regeringen, sköt ihjäl Che i den lilla byn La Higuera i sydöstra Bolivia.

Han hade då under sju månader tillsammans med de andra männen i den kubanska gerillaexpedition förgäves försökt bereda väg för en revolution likt den på Kuba.

Evo Morales tvingades bort från makten i fjol efter en valvinst som utlöste omfattande protester. Konservativa Áñez, tidigare senatsledamot, tillträdde i det maktvakuum som följde.

Hennes övergångsregering har brutit de diplomatiska banden till Kuba och 700 kubanska sjukvårdsarbetare som arbetat i landet har skickats hem.

Socialistpartiet har dock sikte på att komma tillbaka till makten i Bolivia. Dess kandidat Luis Arce leder i mätningarna, följd av den mittenorienterade expresidenten Carlos Mesa, inför valet den 18 oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.