Coronaviruset sprider sig i Afrika

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Somalier letar bland bråtet efter en dödlig attack i Mogadishu i december 2019.
Somalier letar bland bråtet efter en dödlig attack i Mogadishu i december 2019.Foto: Farah Abdi Warsameh

Coronaviruset har spridit sig till fler länder i Afrika. Under måndagen har fall för första gången bekräftats i Tanzania, Somalia, Liberia och Benin.

Samtliga av de som testats positivt hade varit på resor i länder som drabbats av viruset. Kvinnan som testats positivt i Tanzania hade varit på resa i Danmark, Sverige och Belgien, enligt hälsodepartementet i landet.

Flera länder på kontinenten har börjat stänga gränser och stoppa flyg i hopp om att begränsa smittspridningen som kan få den bräckliga sjukvården att kollapsa.

I det krigsdrabbade Somalia till exempel är de statliga sjukhusen helt beroende av donationer. Strider mellan islamistgrupperingar och regeringsstyrkor har dessutom drivit över 2,6 miljoner personer på flykt varav många bor i provisoriska tält.

De nya fallen innebär att 30, över hälften, av Afrikas länder har bekräftade fall av coronaviruset och runt 400 patienter behandlas för symptomen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.