Covidsjuk lämnades på golvet – dog

Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

En person sjuk i covid-19 låg på golvet och andades tungt när hemtjänsten skulle leverera mat. Den sjuke lämnades ensam och hann avlida innan ett covid-19-team kom till platsen. Händelsen i Ängelholms kommun har nu lex Sarah-anmälts, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt anmälan var den sjuke inte kontaktbar när hemtjänstens personal kom för att lämna mat och den anställda lämnade bostaden efter att ha larmat trygghetsjouren, som i sin tur kontaktade covid-19-teamet som vårdar personen. När de anlände hade den sjuke avlidit.

Ängelholms kommuns verksamhetschef Helena Gottfriedsson säger till HD att kommunen har brustit i rutinerna.

– Det här är en olycklig händelse som vi ser allvarligt på. Man ska ringa 112 och stanna kvar tills någon annan kommer. Vi har rutiner och riktlinjer för sådana händelser, men inser nu att vi måste göra dem ännu tydligare för vår personal, säger hon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.