Annons

Då ska du söka hjälp för biverkningarna

De vanliga biverkningarna efter coronavaccinen är ofarliga, men i vissa fall bör man söka hjälp. Forskarna Matti Sällberg och Soo Aleman reder ut när du ska söka vård för biverkningarna.
Publicerad 16 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En vaccinatör ger en man en dos vaccin på Region Västernorrlands vaccinationsenhet i curlinghallen på Skyttis Idrottsplats i Örnsköldsvik. Arkivbild.
En vaccinatör ger en man en dos vaccin på Region Västernorrlands vaccinationsenhet i curlinghallen på Skyttis Idrottsplats i Örnsköldsvik. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

TT: Vilka biverkningar är vanliga och ofarliga?

– Absolut vanligast är att få lite ont i armen efter injektionen, det kan bli lite rött och svullet. Man kan också vara trött, ha lite feber och ont i huvudet. Det är klassiska biverkningar, men det kan variera hur hög grad av dem man får. Det är ofarligt, men det kan ändå bli så att man sjukskriver sig några dagar eftersom det kan likna influensaliknande symptom. När man började vaccinera sjukvårdspersonal och hela avdelningar så såg man att det var det många som sjukskrev sig, eftersom biverkningarna kan likna de symptom som man uppvisar vid infektion, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

Annons

TT: När ska man söka hjälp?

– Efter Astravaccinet ska man hålla koll på nytt eller förvärrat symptom av kraftig huvudvärk, buksmärta, andfåddhet, svaghet eller smärta i benen, eller förändring av synen inom en till två veckor efter vaccinationen. Har man det ska man söka hjälp, säger Soo Aleman, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Med alla vaccinen ska man vara uppmärksam på symptom som kvarstår och inte går över. Du bör söka sjukvårdshjälp och rapportera som biverkning om det kvarstår i mer än två till tre dagar, säger Matti Sällberg.

TT: Finns det biverkningar från övriga vaccin som man ska vara särskilt uppmärksam på?

– De övriga vaccinen som används i Sverige har man sett några få allvarligare biverkingar från, till exempel svårare allergiska reaktioner som att svullna upp i halsen, men det har då upptäckts när man observeras en kvart efter vaccinationssprutan. Få fall av halvsidig ansiktsförlamning och lymfkörtelförstoringar har också rapporterats, säger Soo Aleman.

– Det är viktigt att om man har något som man upplever kan vara en biverkning så ska man rapportera till där man fick vaccinet, så rapporterar de vidare till Läkemedelsverket som skapar en överblicksbild. Det är extra viktigt nu när vi börjar kombinera vaccin, säger Matti Sällberg.

TT: Om man upplever att man är sjuk en tid efter, kan man smitta då eller kan man gå till affären till exempel?

– Det beror på vilka symptom som du har, men tumregeln är att om du känner dig sjuk med feber, ont i halsen eller hosta så ska du fortsatt stanna hemma även efter vaccination. Du har inte nått maximalt skydd mot covid-19 förrän några veckor efter andra dosen, och vaccinskydd är inte hundraprocentigt, så det finns potentiellt en liten risk att du kan smitta andra, säger Soo Aleman.

Matilda Träff/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons