Dags att plocka fram mössa och halsduk

Helgens milda höstväder är snart ett minne blott. Kyligare luft strömmar ner över Sverige nästa vecka och även boende i Götaland kan räkna med att få skrapa rutorna.
Publicerad 10 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Hösten börjar på några håll i landet att övergå i vinter temperaturmässigt. Arkivbild.
Hösten börjar på några håll i landet att övergå i vinter temperaturmässigt. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Förvisso startar veckan med en del solchanser, men ett tydligt väderomslag är på gång och det börjar bli hög tid att leta fram vinterkläderna.

– Det blir svalare dagtid, men även nätterna blir kallare relativt långt ner i landet, säger SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson.

I fjälltrakterna avancerar nu den meteorologiska vintern, det vill säga en dygnsmedeltemperatur under noll grader fem dygn i följd.

– Framåt torsdag kommer ett nederbördsområde att dra in över Norrland och det ser ut att röra sig om både regn och snö, inte bara i fjälltrakterna utan även i inlandet.

Höstvädret har så här långt varit normalt eller till och med lite varmare än normalt i stora delar av landet enligt SMHI, men med de nordligare vindarna som väntar i veckan kommer vädret att upplevas betydligt kallare.

– Götaland och Sveland kan någon dag komma upp i tvåsiffrigt, annars ser temperaturen ut att hålla sig under tio grader, säger Alexandra Ohlsson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.