Dålig kondition kan öka risken för psoriasis

Unga män med dålig kondition har större risk för att drabbas av psoriasis och psoriasisartrit senare i livet, enligt en studie från Göteborgs universitet.
Publicerad 12 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Dålig fysisk kondition vid mönstringen kan kopplas till ökad risk för psoriasis senare i livet enligt en ny studie. Arkivbild.
Dålig fysisk kondition vid mönstringen kan kopplas till ökad risk för psoriasis senare i livet enligt en ny studie. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Omkring 300 000 svenskar lider av psoriasis och en tredjedel av de drabbade får även ledsjukdomen psoriasisartrit.

Nu visar en studie från Göteborgs universitet att det finns en koppling mellan dålig kondition hos unga män och risken för att utveckla en eller båda sjukdomarna senare i livet.

"Resultaten från vår studie ger ytterligare stöd för att det är bra att utvärdera konditionsnivåer tidigt i livet för att identifiera individer som löper större risk att drabbas av negativa hälsoutfall senare i livet", säger Marta Laskowski, som är doktorand vid Göteborgs universitet och ST-läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Studien bygger på uppgifter om drygt 1,2 miljoner unga män som mönstrade inför värnplikten mellan 1968 och 2005.

I gruppen med sämst kondition var risken att senare drabbas av psoriasis 35 procent högre jämfört med männen som hade bäst kondition. Risken för psoriasisartrit var 44 procent högre.

Det går dock inte att säga att dålig kondition orsakar psoriasis, poängterar Marta Laskowski.

"Vi visar att det finns en association mellan sämre kondition och ökad risk att utveckla psoriasis, men vi visar inte på ett orsakssamband. Vi kan alltså inte säga att det går att förebygga psoriasis genom att motionera", säger hon.

Jens Bornemann/TT

Fakta: Psoriasis

Fakta: Psoriasis

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk sjukdom, som bland annat kan ge fjällande och kliande utslag på huden.

Även lederna kan drabbas i form av psoriasisartrit, som drabbar omkring en tredjedel av dem som har psoriasis.

Det finns ingen skillnad på ålder eller kön när det gäller risken för att drabbas av psoriasis. Psoriasis är ärftligt och inte smittsamt.

I Sverige beräknas cirka 250 000–300 000 personer ha psoriasis.

Källa: Psoriasisförbundet och Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.