Annons

Danmark ska bli "ett stort grönt kraftverk"

Ekonomi • Publicerad 25 juni 2022
Vindkraftverk i Öresund – snart en vanligare syn? Arkivbild.
Vindkraftverk i Öresund – snart en vanligare syn? Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Danmark ska mångdubbla den förnybara elproduktionen till år 2030. Det är resultatet av en bred parlamentarisk överenskommelse som på midsommardagen presenteras av regeringen.

"Danmark blir med det här avtalet ett stort grönt kraftverk för hela Europa", säger klimatminister Dan Jørgensen (S) i ett uttalande.

Annons

Produktionen av solenergi och vindkraft på land ska fyrdubblas. Produktionen från vindkraft till havs ska samtidigt femdubblas från nuvarande nivå till totalt 12,9 gigawatt.

Uppgörelsen syftar i grunden till att uppfylla landets klimatmål, men har fått ökad aktualitet till följd av Rysslands invasion av Ukraina. I dagsläget värms runt 400 000 danska hem med gas.

"Det gör oss sårbara för Rysslands inflytande på gasförsörjningen och det är dåligt för klimatet och danskarnas plånböcker", säger Jørgensen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons