Annons

Därför behövs regeringens miljardgarantier

Regeringen och riksdagen lovar elproducenterna garantier för att de ska klara sina åtaganden på elbörsen och inte tända gnistan till en finanskris. Här är några svar på varför garantierna behövs nu.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2022
Vattenfall och andra elproducenter säljer el på en börs men handeln har fått problem i och med de enorma prisökningar som skett det senaste året och kraven på säkerheter som måste ställas. De aviserade statliga kreditgarantierna ska lösa problemet. Arkivbild.
Vattenfall och andra elproducenter säljer el på en börs men handeln har fått problem i och med de enorma prisökningar som skett det senaste året och kraven på säkerheter som måste ställas. De aviserade statliga kreditgarantierna ska lösa problemet. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Elproducenter som Vattenfall, Fortum, Skellefteå kraft och andra på elmarknaden måste när de säljer sina kontrakt till elhandlare på förhand garantera, grovt förenklat, att de kommer att få in pengar på dem. De måste gå i god för framtida vinster för att betraktas som lämpliga för att få fortsätta handla.

Det gör de genom att ställa ut säkerheter på Nasdaqs handelsplats i Stockholm och till det måste de ha kontanta medel tillgängliga mycket snabbt. I normallägen är det oftast inte ett problem.

Annons

Varför behövs likviditetsgarantier till elproducenterna nu?

Inget är normalt på elmarknaden sedan minst ett halvår tillbaka, till stor del beroende på kriget i Ukraina och ökade gaspriser. Det smittar av sig på all elproduktion och elpriser.

Marknaden fungerar inte som tänkt i ett så extremt läge som nu.

De säkerheter som bolagen måste kunna visa upp när de handlar har blivit mycket, mycket större i belopp räknat på grund av de skenade elpriserna. Ett bolag som sålde ett kontrakt i slutet av augusti förra året som gäller leverans av el under fjärde kvartalet i år kan sålt det för omkring 350 kronor per megawattimme, med betalning första oktober i år.

Men nu, i slutet av augusti kostade en megawattimme över 4 000 kronor i spotpris. Bolaget måste ställa upp en säkerhet för hela mellanskillnaden, i förväg, i väntan på att bolaget får betalt för sina leveranser under det fjärde kvartalet.

Bolag har varslat Finansinspektionen om att de, med tanke på de stora prisökningarna snart kan få svårt att få fram medel till säkerheterna. Det handlar om bolag som har god ekonomi men inte kan få låna hur mycket som helst ändå.

Likviditetsgarantierna som staten nu ska gå in med garanterar att ett bolag kan ställa säkerheter. Det ska lugna marknaden. Förhoppningen är att de inte ens ska behöva användas.

Kan elkunderna påverkas?

Kreditgarantierna är till för att elhandeln ska fortsätta fungera. Då påverkas inte kunderna.

Skulle ett bolag få problem och inte få fortsätta handla kan det dock spilla över på banker och vidare ut i det finansiella systemet. Det kan i förlängningen få följer för hela samhället, hushåll och företag och ge en större kris.

Annons

Likviditetsgarantierna ska göra så att problemet på elbörsen mildras och stannar där.

Tjänar inte elproducenterna jättemycket pengar?

De flesta har inga ekonomiska problem alls, de har ordning på finanserna och tjänar pengar. Men de har svårt att få fram de mycket stora belopp i säkerheter som krävs i dagens extrema elprisläge – inte heller bolag eller hushåll med god ekonomi får låna hur mycket pengar som helst.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons