Annons

Nobelkocken avslöjar: 3D-skrivare och alger

Konditorn Annie Hesselstad och kocken Jimmi Eriksson ska laga maten till årets Nobelbankett. Vid en pressträff avslöjar båda varsin ingrediens.
Kocken avslöjar också att delar av menyn ska formas av 3D-skrivare.
Nobel • Publicerad 5 december 2022
Annie Hesselstad och Jimmi Eriksson samarbetar för att få till en enhetlig meny.
Annie Hesselstad och Jimmi Eriksson samarbetar för att få till en enhetlig meny.Foto: Anders Wiklund/TT

Jimmi Eriksson blev utsedd till Årets kock 2016 och har tidigare bland annat jobbat som kock på Nobelbanketten. Annie Hesselstad är chefskonditor på konstmuséet Artipelag i Stockholms skärgård.

– Det är enormt kul, säger Annie Hesselstad till TT.

Annons

Hesselstad och Eriksson tackade ja till erbjudandet för tre år sedan, men uppdraget försenades på grund av pandemin.

– Äntligen får jag berätta det för mina kolleger, säger Eriksson som kort efter pressträffen inte vågade svara på vem han skulle ringa först.

Mitt i julbordssäsongen

Jimmi Eriksson är Sveriges kandidat i Bocuse d'Or i Lyon 2023, världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

– Det blir skönt att ta en paus från förberedelserna där, spräcka tävlingsbubblan lite, säger han.

Annie Hesselstad får också en paus, men inte från förberedelser utan från årets mest hektiska tid.

– Det är mitt i julbordssäsongen så jag är väldigt glad att jag har kompetenta kolleger som sköter det under tiden, säger hon.

De båda får en fråga från den samlade presskåren om hur Nobelbanketten påverkar karriären framöver.

– Positivt hoppas jag, säger Hesselstad.

Till våren tar hon tjänstledigt från Artipelag för att jobba på ett lyxhotell i Riksgränsen.

Plommon och 3D-skrivare

Menyn är hemlig fram tills maten serveras den 10 december. Det duon kan avslöja är att den har arbetats fram tillsammans med Nobelstiftelsens rådgivare, att första upplagningen gjordes redan i maj 2021 och att menyn har svensk prägel, enligt tradition.

Annons

– Jag kommer att använda mig av plommon, säger Hesselstad. Det är en bortglömd svensk frukt.

Kocken Jimmi Eriksson avslöjar att alger kommer ingå i antingen för- eller huvudrätt.

– Sen tycker jag om att spara smaker från sommaren, så lite sådant kan det bli också. Att konservera smaker från sommaren och ta in i vintermörkret, säger han.

Delar av menyn kommer att skapas med 3D-printade formar, en teknik som Eriksson lärde sig under pandemin. Viktigast av allt, säger han, är dock såsen.

– En bra sås till varmrätten kan rädda upp vilken meny som helst. Det är mitt absoluta fokus, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons