De såg delar av sitt livsverk brinna upp

Veberöd ”Det mest traumatiska som hänt oss”.
Lund • Publicerad 8 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Klockan hade hunnit bli en bit över ett på lördagsnatten och Christer Ohlsson, företagets delägare, hade precis sett klart en film när han hörde ljud från gården.

Han tog med sig hunden Lovis och gick ut för att titta till fåret. Men när han kom ut på stallbacken möttes han av något helt annat. Höga lågor slog upp från maskinhuset. Maskinhuset som innehöll nästan allt av värde på gården. Sommarens och höstens skördar, gårdens maskiner, allt virke som skulle användas till att renovera logen i den kringbyggda skånelängan, gårdsbutiken som tillfälligt flyttat in under byggprojektet.

– Jag insåg direkt hur allvarligt det var, men jag blev så chockad att jag inte kunde komma på larmnumret, säger Christer Ohlsson.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand eftersom det fanns en spridningsrisk till bostadshusen runt omkring, men det är ännu oklart hur branden startade.

Trots allt är hon tacksam att det inte blev värre. Inga människor eller djur kom till skada. Om vinden legat på lite mer hade skånelängan och deras påbörjade byggprojekt också brunnit. Fönsterglasen på det intilliggande huset smälte på några ställen och husväggen på den gamla 1800-talslängan uppmätte 50 grader av värmen från den kraftiga elden, men inget annat fattade eld.

bild 1/3
Den gamla skånelängan från 1811 klarade sig efter massiva insatser från räddningstjänsten.
Ebba-Maria Olson och Christer Olsson tvingades se på när maskinhuset brann ner. Foto: Johanna Stenberg
Två dagar senare brinner det fortfarande i resterna av maskinhuset.
Den gamla skånelängan från 1811 klarade sig efter massiva insatser från räddningstjänsten.
Ebba-Maria Olson och Christer Olsson tvingades se på när maskinhuset brann ner. Foto: Johanna Stenberg
Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.