Den tyngsta portföljen någonsin

ledare För svensk del var det främst glädjande att vår egen kandidat, Cecilia Malmström, får en tung och viktig portfölj – den för inrikesfrågor.
Publicerad 27 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
I går meddelade EU-kommissionens ordförande att Cecilia Malmström blir kommissionär för inrikesfrågor. foto: scanpix
I går meddelade EU-kommissionens ordförande att Cecilia Malmström blir kommissionär för inrikesfrågor. foto: scanpix

För svensk del var det främst glädjande att vår egen kandidat, Cecilia Malmström, får en tung och viktig portfölj – den för inrikesfrågor. Ansvarsområdet spänner över de utmanande och viktiga områdena migration, gränskontroller, asylpolitik och gränsöverskridande polisiärt samarbete med mera. Dessutom faller kampen mot organiserad brottslighet samt att sjösätta Stockholmsprogrammet på Malmströms lott. Det blir den mest betydande kommissionärsportfölj som Sverige någonsin innehaft. Förvisso är ansvarsområdena slående lika de som Sveriges förste kommissionär, socialdemokraten Anita Gradin, innehade 1995-1999. Men i dag omfattar EU betydligt fler medlemsländer än då och dessutom är, om inte alla, så åtminstone asylfrågorna och problemen med den organiserade brottsligheten betydligt mer komplexa i dag än för ett decennium sedan. Dessutom innebär Lissabonfördraget att lagstiftningsmakten kommer att öka under den kommande femåriga mandatperioden så sammantaget kommer Cecilia Malmströms portfölj bli den tyngsta och viktigaste som Sverige någonsin förärats. Fler glädjande besked som Barroso levererade i går var att våra nordiska grannländer också får viktiga och tunga portföljer. Det var väntat, men ändå inte helt säkert att Borroso skulle utse danskan Connie Hedegaard till ny klimatkommissionär. Barrosos besked blev dock att Hedegaards fögderi blir den europeiska klimatpolitiken. Connie Hedegaard är en spännande och driftigt kvinna. För en inte allt för avlägsen tid sedan så skulle klimatportföljen inte alls ha vägt så tungt som den gör i dag. Inte minst på grund av klimatkrisen och den ökade miljömedvetenheten så är det nu en riktig statusportfölj som danskan föräras. Att portföljen för frågorna rörande energi tillfaller Tyskland visar med tydlighet hur betydelsefulla och tunga de tidigare ickefrågorna klimat och energi blivit. Förhoppningsvis tar Connie Hedegaard över stafettpinnen från bland annat Sveriges miljöminister Andreas Carlgren (C) och fyller rollen som den progressiva kraft i klimat och miljöfrågorna som Europa såväl behöver. Även Finland fick ett tungt uppdrag då Olli Rehn blir kommissionär för de mycket viktiga ekonomiska och monetära frågorna. Även om kommissionärerna arbetar för hela EU så är det ingen överdrift att påstå att Norden stärker sin ställning i kommissionen, vilket är glädjande då det i de flesta frågor finns en nordisk samsyn. Sverige har på senare tid kommit närmare kärnan i EU-samarbetet. Nu fattas bara att vi inför den gemensamma valutan. Ju förr desto bättre.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.