Annons

Dominikanska republiken stänger Haiti-gräns

Dominikanska republiken • Publicerad 15 september 2023
Soldater från Dominikanska republiken bevakar stranden på sin sida av floden Río Massacre. Under fredagen stängdes gränsen mot Haiti på grund av kanalbygget.
Soldater från Dominikanska republiken bevakar stranden på sin sida av floden Río Massacre. Under fredagen stängdes gränsen mot Haiti på grund av kanalbygget.Foto: Ricardo Hernandez/AP/TT

Dominikanska republiken har stängt samtliga gränser på land, till havs och i luften, mot Haiti. Anledningen är en dispyt över en kanal som Haiti byggt.

Kanalen har byggts för att leda vatten från gränsfloden Río Massacre till den av torka drabbade Maribaroux-slätten i Haiti. Men Dominikanska republiken anser att kanalen avleder vatten från landet och bryter mot ett avtal från 1929.

Annons

Även all handel mellan länderna stoppas. Dominikanska republikens regering kommer att köpa upp alla färskvaror som normalt exporteras till Haiti, bland dem kyckling, lök, bönor och aubergine som nu delas ut som gratis mål till studenter och andra.

Enligt Dominikanska republikens president kommer gränsen att hållas stängd "så länge det är nödvändigt". Båda länderna befaras göra stora ekonomiska förluster på grund av krisen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons